Европейската комисия
На снимката: Европейската комисия

За да се възползват от помощта в размер на 100 млн. евро, България, Румъния, Унгария, Полша и Словакия трябва да свалят ветото си върху вноса на зърно от Украйна, заявиха от Европейската комисия.

Оттам определиха започналите вчера преговори със засегнатите страни като „конструктивни“ и допълниха, че те продължават и в момента.
Говорителката Мириам Гарсия Ферер каза, че страните членки ще могат да съфинансират засегнатите фермери в рамките на 200 на сто от помощта, която ще получат. За да бъде одобрена финансовата мярка обаче, тя трябва да получи „зелена светлина“ и от Съвета на ЕС.
От Еврокомисията не уточниха кога могат да се очакват новини и само заявиха, че все още се правят анализи на щетите от украинския внос в петте засегнати страни членки.

Припомняме, че вчера служебното правителство въведе временна забрана за вноса на 20 стоки от Украйна с изключение на транзитно преминаващи стоки. Служебният премиер Гълъб Донев обясни мярката с фалитите на българските селскостопански производители. Той твърди, че значителен обем украински храни са останали в страната през последната година и са разстроили основни производства.

Още икономически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук