Кирил Вътев
На снимката: Кирил Вътев

Министърът на земеделието Кирил Вътев определи исканията на протестиращите днес земеделци като неоснователни и заяви, че те на практика протестират срещу българското и европейското законодателство.

Според Кирил Вътев министерството е изпълнило всички ангажименти към земеделците и дори е договорило допълнителна помощ за тях.

„Това не е лицето на българското земеделие и животновъдство. Тези, които са на пазара и успяват, не са тук. Освен това, ако разгледате по-близо кадрите, ще видите лица на хора, които нямат нищо общо със земеделието. Аз ще продължа да спазвам законодателството“, обясни министърът, цитиран от БНТ.

По думите му всичко по закон и по регламент е изпълнено.

„И този протест протестира срещу българското и европейското законодателство. Исканията не са основателни и всъщност ние сме изпълнили доста над техните искания с тази допълнителна помощ за енергийните разходи, която сме внесли за нотификация“, заяви министърът и допълни, че до понеделник ще бъде изплатена и помощ за дребни преживни животни.

„Всичко, което трябва да бъде изплатено до момента по закон и по регламент е изплатено. Извоювали сме 30 000 евро над допустимия праг от 250 000 евро, който е заради войната в Украйна и това е еднократна помощ за целия период“, поясни той.

„До момента няма регламент, който да е за 2023 или 2024. С другите 4 погранични страни – Румъния, Унгария, Словакия и Полша, ще настояваме за 2024 отново да има помощ заради войната в Украйна, но това е европейски регламент – най-висшият регламент, с който се съобразяваме всички“, заяви още Вътев.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук