череша

Читалище „Просвета 1920“ в кюстендилското село Граница спечели наградата за най-едра череша на 16-ото издание на Празника на черешата в Кюстендил. Журито е измерило на щанда им, участващ в изложението, череша с диаметър от 38 мм.

За най-атрактивно вешало беше определено това на читалището „Отец Паисий 1928“ от село Багренци.

Бяха връчени награди и за най-оригинално пано, както и за цялостно представяне на черешов щанд. Награди получиха най-добрите участници в още шест категории.

Кулминацията на Празника на черешата беше снощи на площад „Велбъжд“, когато всички гости и жители на града имаха възможността да се насладят на концерта на „Легендите“.

Днес празникът е посветен на най-малките, които ще имат възможност да посетят образователните ателиета на клуб „Малки откриватели“ на National Geographic Kids, заедно с техните партньори от „Музейко“. Занимателни игри с череши и детска анимация ще съпътстват събитията през целия неделен ден.

За любителите на кюстендилските череши ще се демонстрира на живо как се приготвя сладко от череши, което ще може да бъде опитано на място.

Но въпреки празничното настроение, производителите в Кюстендилско алармират за много проблеми в сектора.

В Кюстендилския регион има около 20 хиляди дка череши, но заради несигурния пазар, ниските изкупни цени и нарастващите разходи по отглеждане на култивирани дръвчета, площите всяка година намаляват.

Кирил Димитров, черешопризводител: „По-миналата година изкорених 15 дка, предстои да изкореним още 25 дка. Всека година оставам по 30 тона по дърветата и храним пилците.“

Голям проблем е и липсата на сезонни работници по черешовите полета. Работниците получават средно

по 60 стотинки за килограм,

но често се случва да берат няколко дни и после да не се връщат.

Цветанка Манзурова, черешопроизводител: „Искат ни по 80 ст. до 1 лев, та така или иначе не можахме да се разберем. Ето вчера никой не дойде, днес съм тук с трима – четирима човека съм ги пуснала да берат.“

Тук черешите за прясна консумация се продават за 2 до 3 лева за килограм. В търговската мрежа обаче, цената все още е в пъти по-висока.

Кирил Димитров, черешопризводител: „Търговците искат да станат от раз милионери, от тук като му продадем черешата на 1,50 лв. той иска 5-6-7 лева да я продаде, от там магазините още… и затова става така, не е от производителя.“

В региона се продават и много череши за ракия, цената им е около 40 – 60 стотинки за килограм.

Още любопитни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук