Петър Чолаков

Ако се стигне до вариант за ново служебно правителство, то ще бъде служебно правителство на ГЕРБ и ДПС, това трябва да бъде ясно. Напълно е възможно г-жа Назарян да бъде премиер.

Това каза в интервю за ДЕБАТИ.БГ. политологът Петър Чолаков. Той обясни, че с избирането на Рая Назарян за председател на парламента тя автоматично влиза в списъка с потенциални кандидати за служебен премиер.

Кандидатите за този пост са описани в Конституцията, след като бяха приети промените в нея.

Петър Чолаков е на мнение, че настоящото Народно събрание няма да успее да излъчи стабилно правителство и е реалистично да се мисли за избори наесен.

„Според мен най-реалистичната хипотеза е предсрочни парламентарни избори поради факта, че парламентът не може да реализира ново правителство и поради това ще си има служебен кабинет. Защото, ако не се случи правителство с първия мандат, с третия мандат – тъй като се лансират всякакви фантастични сценарии, това е малко вероятно“, обясни той.

По думите му, ако се стигне до вариант за ново служебно правителство, то ще бъде

служебно правителство на ГЕРБ и ДПС.

Напълно е възможно г-жа Назарян, тъй като тя е председател вече на НС – тя става потенциален кандидат за министър-председател от тези седмината, от които трябва да избира президентът“, допълни политологът.

„Проблемът със служебното правителство, което и към момента продължава да работи, начело с г-н Димитър Главчев, беше там, че тези седем души, които са предвидени в чл. 99, ал. 3 от Конституцията и от които трябва да избира президентът, никой от тях не искаше освен Главчев“, припомни Чолаков.

„Проблемът при Главчев е, че той се дискредитира във връзка със Сребреница и неговата позиция, която сваляше частично отговорността от плещите на сръбския президент Вучич. И това е било по настояване на Бойко Борисов, както ние разбираме по-късно, това не е било самосиндикално решение на Главчев“, допълни политологът.

Цялото интервю с Петър Чолаков – четете утре.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук