Румен Радев
Румен Радев

Държавният глава Румен Радев започна днес в президентската институция консултации с представители на парламентарните групи в 50-ото Народно събрание.

След като миналата седмица на втория ден от първото заседание на новоизбраното 50-то Народно събрание (НС) бе излъчен негов председател( Рая Назарян, (ГЕРБ-СДС),, избрани нейни заместници от седемте парламентарни групи и официално сформирани самите парламентарни групи, бе отворен пътят към следващите конституционни процедури за съставяне на редовен кабинет.

Първи, от 09.00ч. тази сутрин, на „Дондуков 2“, с държавния глава разговаряха ГЕРБ-СДС.

„Изминаха две седмици от последните предсрочни парламентарни избори, които ви отредиха да сте първа политическа сила“, обърна се президентът Румен Радев към представителите на ГЕРБ-СДС в началото на срещата в президентството.

„Поздравявам ви с този резултат, който ви натовари обаче и с основната отговорност по формиране на мнозинство и съставяне на правителство“, каза държавният глава.

Той посочи, че съгласно Конституцията, след като приключи консултациите с всички парламентарно представени политически сили ще връчи на ГЕРБ-СДС първия мандат за съставяне на правителство.

„Продължават анализите на тези избори, да се търсят отговорите на редица въпроси, един от основните е защо българите масово не излязоха да гласуват“, коментира Радев.

Също и по най-важния въпрос какъв е ходът на преговорите с останалите партии и как оценявате възможностите за съставяне на устойчиво правителство, допълни той.

„Ниската избирателна активност притеснява всички, има усещане за пренасищане, за състезание между партиите. Всички партии се държат все едно предстоят избори, а не как да се направи правителство“, коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Поясни, че предпредпоследните с предпоследните поставят условия и предварително чертаят линии как ще се движат мандатите.

„На практика няма как да се състави правителство“,каза още Борисов.

Според него избирателите на ГЕРБ не искат ГЕРБ да побеждава и да получават Денков и експерти.

Втори след това, от 11.00ч., за среща пристигнаха представителите на втората политическа сила в новия парламент ДПС.

Движението бе представено от Йордан Цонев, Иска Михайлова, Халил Летифов и Хамид Хамид.

Радев попита ДПС как оценяват перспективите за съставяне на кабинет в 50-ото НС.

„Съгласно конституцията при неуспех на първия проучвателен мандат, вторият идва задължително при вас. Имате ли вече някакви идеи за реализацията му?“

Хората категорично не искат нови избори, а искат политическият процес да се стабилизира и да има редовен кабинет, който да решава проблемите, а те са много, отговори Йордан Цонев.

„Изборните резултати и ниската избирателна активност категорично говорят за нарушено доверие към политическите субекти, даже в частност и към политическия процес в страната. Това е тенденция, която се развива в последните три-четири години и се дължи на факта, че в страната политическите сили в се отдалечават от дневния ред от институциите“, заяви йордан Цонев.

Трети и последни за днес при президента отидоха представителите на „Продължаваме промяната – Демократична България“.

„Искам да припомня, че веднага след изборите вие заявихте, че ще останете в опозиция и няма да се ангажирате с глобки с ГЕРБ и ДПС“, отбеляза президентът в началото на разговорите. Той попита представителите на ПП-ДБ дали все още позицията им е такава.

Николай Денков заяви, че през последните три години е станало ясно, че е лесно да се събори едно правителство, но е трудно да се състави такова.

„Ние сме млада коалиция. Два пъти ни се наложи и поехме отговорността. Избирателите ясно ни дадоха позицията на опозиция. Ние заставаме в много ясната позиция да сме проевропейска коалиция“, каза съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.

От ПП-ДБ категорично отказаха да участват в преговорите с ГЕРБ за съставяне на правителство, съобразявайки се с волята на избирателите. Те обясниха, че ще са силна проевропейска опозиция, която ще се бори с всеки опит за корупция и отклоняване от европейския път на България.

След консултациите лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че от партията ще предложат правителство на малцинството с премиер също от ГЕРБ.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук