ПП–ДБ консултации

Днес държавният глава Румен Радев започна консултации с представители на парламентарните групи в 50-ото Народно събрание. Като убедителни победители на парламентарните избори, първи с него се срещнаха представителите на ГЕРБ-СДС. Втори след това, от 11.00ч., за среща пристигнаха представителите на ДПС.Трти и последни за деня при президента отидоха „Продължаваме промяната – Демократична България“.

„Заявихте твърда позиция, че ще останете в опозиция и няма да се ангажира на политики на сглобки с ГЕРБ и ДПС. Днес продължавате ли да стоите на тази позиция и в случай, че ГЕРБ-СДС с първия мандат предложат правителство, което издигне същите приоритети от вашата обща предишна управленска програма дали няма да застанете зад тях и да ги подкрепите“, заяви президентът Румен Радев.

Той ги попита дали могат да се ангажират с реализацията на третия мандат.

„Множат се партиите, които имат желание за третия мандат. Вие бихте ли се строили в анти ГЕРБ -ДПС коалиция под егидата на „Възраждане“, допълни Радев.

т своя страна Николай Денков посочи, че е сравнително трудно да се направи правителство.

„За 6 години ГЕРБ нито един път не успя да състави правителство. Ние на два пъти успяхме да съставим редовно правителство и цената за това е голяма. Смятаме, че изпълнихме дълга си към държавата по политиките, които са важни за нас“, добави бившият премиер и обясни, че отговорността сега е на първите две политически сили, които трябва да изпълнят мандатите.

„И двата пъти, в които ние направихме правителство, започнахме с приоритети, управленска програма. Това не го виждаме сега. Нашите приоритети са същите, но в тази конфигурация не виждаме как да ги реализираме в това НС. Затова оставаме в опозиция“, категоричен беше Денков.

След него Кирил Петков обясни, че макар че са млада партия, знаят колко е трудно да се състави кабинет.

„Избирателите този път ни дадоха ясната позиция на опозиция“, каза още Петков и беше категоричен, че няма да отстъпят от политиките и антикорупционните реформи, които са били заложени в тяхната управленска програма.

От ПП-ДБ категорично отказаха да участват в преговорите с ГЕРБ за съставяне на правителство, съобразявайки се с волята на избирателите. Те обясниха, че ще са силна проевропейска опозиция, която ще се бори с всеки опит за корупция и отклоняване от европейския път на България.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук