Асен Василев
Снимка: кадър бТВ

„Много ясно сме заявили, че Делян Пеевски не трябва да е в никакво правителство. Правосъдната реформа трябва да се завърши и най-накрая държавата да се управлява по закони, а не с телефонни обаждания“. Това каза в ефира на бТВ Асен Василев, кандидат за депутат от ПП-ДБ. По думите му коалиция с ГЕРБ може да има, ако първо се приемат антикорупционните закони и Бойко Борисов не е премиер.

„Преди да тръгнем да редим кабинет, трябва ГЕРБ да докажат две неща – че са се отървали от влиянието на Пеевски в тяхната партия и най-накрая след четири години опити да тръгне правосъдната реформа“, каза Василев.

„ГЕРБ не искат да приемат три антикорупционни закона. Трябва да се спре и това състезание с един участник за главния прокурор. Това не е нормално. Има варианти как да има повече от един участник“, посочи Асен Василев.

„Видяхме, че хартията, която се подписва с ГЕРБ, нищо не значи. Когато тръгна ротацията, идеята беше цялото това законодателство да бъде прието. 60 закона бяха приети, тези три не бяха и именно те станаха ябълката на раздора и ГЕРБ бламираха собствения си премиер Мария Габриел, само и само тези закони да не бъдат приети“, припомни Василев.

По думите му ГЕРБ не приемат трите закона, защото Делян Пеевски не им позволява и защото ги е страх да тръгне антикорупционни законодателство в България. ГЕРБ да вземат една от бухалките на Пеевски – шефа на КОНПИ, така ще докажат, че заслужават доверие, е тезата на Василев. „Даже на думи не могат да се откачат от Пеевски“.

„Вие шегувате ли си? Това ми изглежда, че като някой да не е в час“ – така Асен Василев коментира темата Бойко Борисов да е следващият премиер, ако ГЕРБ има 80 или повече депутати в новия парламент. Той категорично изключи такова развитие и препрати към ГЕРБ да кажат дали Бойко Борисов е управлявал за всичко Мария Габриел. Със сигурност списъкът с министри за ротацията на сглобката не беше предложен от Мария Габриел, повтори Василев за пореден път.

Никой не може да гарантира, че равноотдалечен премиер „не може да бъде хванат“, но това е най-добрият шанс – това каза Асен Василев за формулата за управление на ПП-ДБ.

Василев не отрече срещите си с Йордан Цонев, описан като „човека на Пеевски“. Говорили сме и сме работили по структурата на бюджета, каза той. И повтори, че проблемът с Пеевски е, че иска да управлява цялата държава като звъни по телефона.

„Ако „Възраждане“ подкрепят закон, който е смислен, нямам проблем. Ако БСП подкрепят закон, който е смислен, нямам проблем“, каза още Василев. И веднага уточни – с „Възраждане“ управление не може да има, защото те искат да вървим към Москва – т.е. фундаментално различие с ПП-ДБ.

Икономиката ни върви напред, защото ние направихме последните 4 бюджета, 46 000 души са дошли повече в България, отколкото са я напуснали, посочи Василев.

И пак повтори – няма 18 млрд. лева дефицит в бюджета, на толкова възлизат исканията на всички министерства и държавни чиновници. Само че на финансовия министър това му е ролята – да чуе какво искат и да го коригира да е разумно.

„Както и да ги броим, за пръв път имаме повече върнали се в страната България, отколкото са я напуснали. Миналата година имаме най-ниското ниво на смъртност, откакто НСИ я брои“, изброи Василев, като каза и, че за пръв път има увеличение на родените деца на годишна база, макар и с малко. Вдигнаха се доходите, улеснява се отглеждането на деца, 20 млн. лв. планираме да се отделят за безплатни лекарства за деца, добави Василев.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук