Знаете ли, че има състезание за приготвяне на тирамису от любители готвачи. Тази година повече от 700 аматьори се включиха в надпреварата.
Тазгодишната награда спечели италианец, който работи във фабрика.
Стотици любители сладкари се стекоха в италианския град Тревизо, въоръжени с бъркалка и сито, за да се състезават в двудневната надпревара за най-добро тирамису̀ (на италиански: tiramisù) – десерт, приготвян от напоени с кафе еспресо бишкоти, сирене маскарпоне, яйца, захар, вино марсала/ром и какао.
От двете съдържащи кофеин съставки – кафето и какаото, идва и името на десерта. На италиански „тирамису“ означава буквално „вдигни ме на крака!“, „ободрѝ ме!“.
Победител стана 28-годишншят Андреа Чиколела от Фелтре в региона Венето, който работи във фабрика за очила.
„Мечтата ми е да съм майстор сладкар и да отворя своя пекарна за сладки печива, където да приготвям сладкиши по традиционни, домашни рецепти. Нищо претенциозно, но вкусно и добре направено”, каза най-добрият непрофесионален майстор на тирамису Чиколела.
От години северният регион на Венеция и съседният Фруили Венеция Джулия се карат откъде води началото си тирамису.
Участниците в конкурса за световната купа бяха разделени на групи – такива, които следват оригиналната рецепта с бишкоти, маскарпоне, яйца, кафе, какао на прах и захар, и останалите, които проявяват творчество и добавят всякакви неща от ягоди до зелен чай.
Условията на състезанието допускаха добавяне на банани в пухкавата смес, но не и алкохол като марсала.
Голямата награда беше връчена от Роберто Лингуаното – майстор сладкар, който е работил в Тревизо през 60-те и 70-те години и се смята за човека, който стои зад оригиналната рецепта.