Матео Салвини, взривове
на снимката: Матео Салвини - лидер на крайнодясната партия „Лига“

Лидерът на крайнодясната партия „Лига“ Матео Салвини,  има шанс да стане следващият премиер на Италия, агресивно използвайки антиимигрантските настроения.

Основана през 1991г. от Умберто Боси, Лигата настояваше гласовито за отцепване на богатия италиански Север, определяйки столицата Рим като грабител. Но след като Салвини оглави партията през 2013г., стратегията на крайните националисти претърпя промяна. Към настоящия момент партията, която се освободи от географското определение „Северна“ в наименованието си, е обърнала поглед към избирателите от по-бедния Юг в опит да набере популярност и спечели повече гласове на изборите на 4 март.

Като останалите популистки партии в Европа, и тази на Салвини разчита на страховете на италианците от мигрантите и от постоянните икономически проблеми – бедност, безработица, задължения.

„Правителство на партия „Лига“ ще улесни компаниите да инвестират в Италия, за да бъдат защитени правата на работниците, за по-високи заплати. Правителство, водено от мен, ще попречи на компаниите, които изкарват печалбите си в Италия, да плащат данъци в чужбина”, обяви Салвини.

Партията е критично настроена към ЕС. Тя настоява за по-строг контрол върху имиграцията и се обявява против придобиването на италианско гражданство от деца на чужденци.

Последните социологически  проучвания показват, че има големи шансове да спечели изборите, но няма да успее да формира мнозинство в парламента. На миналите избори през 2013-та Лигата взе само 4% от гласовете, но за сегашните резултатът ѝ ще нарасне повече от три пъти – 14%. Това е само два процента по-малко от „Форца Италия“ – основния ѝ коалиционен партньор.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук