сътрудничество

Задълбочаването на партньорството с Иран в сферите на икономиката и енергетиката е от интерес за България, Югоизточна Европа и Европейския съюз. Kато председател на Съвета на ЕС България ще работи за насърчаването на политическия диалог за постигане на конкретни резултати от взаимен интерес. Това заяви президентът Румен Радев на срещата си на „Дондуков“ 2 с министъра на външните работи на Иран д-р Мохаммад Джавад Зариф, който е на посещение у нас.

Обща бе оценката, че договореностите по Съвместния всеобхватен план за действие по иранската ядрена програма и изпълнението от Иран на поетите ангажименти, създават нови възможности за развитие на отношенията на ЕС с Техеран, както и на традиционно добрите връзки между България и Иран.

„Готови сме за диалог за подобряване на транспортната свързаност, енергийната диверсификация и увеличаване на взаимните инвестиции, туризма и научния обмен“, заяви президентът Радев.

Развитието на информационните технологии в Иран и на фармацията с използването на нанотехнологии също разширява обхвата на потенциалното сътрудничество с България, посочи Мохаммад Джавад Зариф. Организирането на съвместни бизнес и туристически форуми, които да насърчат контактите между деловите среди от двете държави, както и облекчаването на издаването на визи, бяха откроени като възможност за активизиране на икономическия и културен обмен.

Продължаване на международните усилия за противодействие на терористичната дейност на „Ислямска държава“ и постконфликтното възстановяване на региона на Близкия Изток, също бяха обсъдени по време на срещата.

Иранският външен министър отбеляза възможността строителни компании от страната ни да участват в този процес.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук