Британската консултантска фирма Cambridge Analytica (Кеймбридж Аналитика), която е в центъра на скандала с данни от Фейсбук съобщи, че изтичането засяга само 30 милиона потребители, което е доста по-малко от заявените от социалната мрежа 87 милиона.

„Кеймбридж Аналитика има данните за не повече от 30 милиона души. Това ясно е посочено в договора ни с изследователската компания Глобални Научни Изследвания (ГНИ). Ние не сме получавали повече данни от договорените“, пише в имейл, изпратен от фирмата.

Фейсбук и Кеймбридж Аналитика обвиниха ГНИ, компанията, която събра данни от Фейсбук с помощта на персонални приложения и ги копира. Първоначално в „Ню Йорк Таймс” беше съобщено за 50 милиона засегнати. Но след това от Фейсбук съобщиха, че броят на засегнатите може да достигне до 87 милиона.

Главният изпълнителен директор на Фейсбук Марк Зукърбърг заяви, че от компанията са стигнали до тези числа, след като са приели, че всеки потребител, който е изтеглил приложението на ГНИ, има максимален брой възможни приятели към момента на събиране на данните.

„Сигурни сме, че бройката не е по-голяма от 87 милиона потребители, но вероятно говорим за много по-малко число“, каза Зукърбърг.

Кеймбридж Аналитика – фирма, работеща в цифровата кампания на президента Доналд Тръмп – беше обвинена за закупуването на данни на потребители, които неправилно са събрани от приложение, направено от ГНИ. Фейсбук заяви, че знае за изтичането на данни още през 2015 г., когато са забранили приложението и поискали от ГНИ и Кеймбридж Аналитика да докажат, че са изтрили данните. Но през март „Ню Йорк Таймс” и „Обзървър” съобщиха, че Кеймбридж Аналитика може да не е изтрила данните, излагайки пробива пред обществеността.

Според Кеймбридж Аналитика данните да се използват съгласно условията на договора. Освен това, фирмата заяви, че данните са заличени по искане на Фейсбук и не са били използвани във връзка с изборите през 2016 г.

„Ние не използвахме данни от ГНИ по време на президентските избори през 2016 г. в САЩ“, се казва в изявлението.

Кеймбридж Аналитика поддържаше през цялото време тезата, че използва потребителски данни от Фейсбук по един законен начин. Те също така настояват, че от Фейсбук са знаели, че данните са изтрити още през 2015 г.

В изявлението си Кеймбридж Аналитика заяви, че в техния договор пише, че всички данни трябва да бъдат събирани законно, и че те са предприели правни действия „когато разбрахме, че те (ГНИ) са нарушили договора“.

Помощник управителят на ГНИ Александър Коган заяви, че Фейсбук е напълно наясно, че е променила условията и услугите си, за да отрази намерението си да използва данните от търговска гледна точка. И че те също са изтрили данните при поискване.

Кеймбридж Аналитика ще бъде подложена на независим одит от трета страна, за да докаже, че в системата няма данни от ГНИ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук