КЕВР Иван Иванов природният газ
На снимката: председателят на КЕВР Иван Иванов

До края на септември „Булгаргаз“ и „Газпром“ трябва да проведат среща, на която да обсъдят по-добри цени на доставяния природен газ, заяви пред БНР председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов.

От българска страна е изпратено писмо, с което се уведомяват руснаците, че в официалния вестник на Европейската комисия е публикувано решението, с което „Газпром“ се задължава да намали цените на синьото гориво за 8 страни от Централна и Източна Европа.

„След като в официалния вестник беше публикувано решението по антимонополното дело срещу „Газпром“, изтекоха десетте седмици, тоест срокът, в който „Газпром“ трябваше да покани страните, засегнати от решението“, обясни Иванов

До корекцията на цените се стигна, след като руската корпорация постигна споразумение с Брюксел по т.нар. антимонополно дело. След като приключиха разговорите, „Газпром“ избегна плащане на огромни глоби и се задължи да продава газ на конкурентни цени на страните от Централна и Източна Европа.

В началото на месеца председателят на КЕВР заяви пред БГНЕС, че дори да се стигне до корекция на цената на газа, тя няма да влезе в сила от октомври. Със сигурност обаче поскъпване на газа от новия отоплителен сезон ще има, категоричен е Иванов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук