НОРАД, Дядо Коледа

Дядо Коледа приключва и с последните приготовления преди да тръгне на световната си обиколка и да зарадва милиони деца с подаръци, съобщава Ройтерс. И тази година за безопасното пътуване на Добрия старец ще се погрижи Обединеното командване на аерокосмическата отбрана на Северна Америка – НОРАД. Американските и канадските военни за поредна година ще проследят на живо движението на шейната с подаръци и децата и техните родители ще могат да се информират кога Дядо Коледа ще бъде при тях посредством популярния онлайн коледен тракер.

НОРАД следи движението на шейната с елените на дядо Коледа през последните 63 години. В базата на Северноамериканското командване в Колорадо Спрингс работят 50 души военен персонал. Тази година към тях ще се присъединят и 1500 доброволци, които ще отговарят на горещата линия на въпроси на деца от над 220 държави от цялата планета.

Традицията НОРАД да проследява движението на Дядо Коледа по света датира от 1955 година. Тогава в местен вестник е публикувана обява за директна връзка с Добрия старец, в която по погрешка бил публикуван номера за спешни случаи на военната база на Северноамериканското командване. Така НОРАД поема ангажимента с помощта на своите сателити и комуникационния системи да осигурява безопасността на най-известната шейна в света като следи сигнала от червения нос на елена Рудолф.

Всеки може да открие местонахождението на Дядо Коледа на 24 декември, като посети интернет адреса http://www.noradsanta.org. Миналата година сайтът с тракера е бил посетен над 18 милиона пъти.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук