Иванчева, Петрова
на снимката: Бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова

Специализираният наказателен съд отложи делото срещу отстранения кмет на район Младост Десислава Иванчева, заместничката ѝ Биляна Петрова и считания за посредник при предаването на подкупа Петко Дюлгеров. Най-същественото, което стана ясно след днешното заседание е, че са открити фрапиращи несъответствия между оригиналните записи от СРС и представените резултати. Обвиняемата Биляна Петрова коментира, че такива има на много места и даде пример за драстично изопачаване на нейни думи, казани по повод на намерението на един цял клас да се премести със своята учителка.

Думите на Петрова са: „Не искам децата да ходят в центъра“.

На свалените разговори било записано: „Не искам 10%“.

Петрова подчерта, че в едни СРС-та има по-малки несъответствия, а в други те са огромни, като в тях са спестени имена на колеги или хора от Столичната община.

„В СРС-тата не си личи кое е телефонен разговор, кое е разговор в самата среща. Никъде не се уточнява в момента г-жа Петрова или г-жа Иванчева разговаря по телефона и става един силен микс и преплитане на нещата“, заяви и Иванчева, като подчерта, че при обиските на домовете им не са били открити административни документи.

Причина за отлагането на делото е, че документацията по делото се намира в Апелативния специализиран наказателен съд и експертизите, които наказателния спецсъд трябва да разгледа, не могат да бъдат приети. Поради това делото се отлага за 21 януари от 13.30 ч., а на 11 януари ще бъдат изслушвани СРС-та.

Пред медиите Иванчева и Петрова изразиха надежда, че домашният им арест ще бъде потвърден. На излизане от залата отстраненият кмет на „Младост“ каза, че се притеснява от решението на Апелативния съд, който утре трябва да постанови дали двете остават у дома или се връщат в ареста. Иванчева се надява съдът „да се е вразумил“ и да ги оставят под домашен арест, защото той е подходящ и само по този начин могат да подготвят защитата си и да имат равен старт с прокуратурата. Според нея обоснованото предположение е сериозно разклатено и те заслужават дори и по-лека мярка от тази.

Иванчева и Петрова отхвърлиха твърденията, че зад тях стои политическа партия.

„Успяхме да разбутаме статуквото, да намерим доста измами за милиони, развалихме комфорта на управляващите и държавността, така че има съвсем основателни причини да бъдем дискриминирани и отстранени“, каза Десислава Иванчева.

По думите й съпругата на Александър Ваклин е излъгала в съдебната зала и това ще се докаже. Става дума за преписка и неверен срок, който тя е посочила. Според отстранения кмет има много доказателства в тяхна полза и Иванчева вярва, че българският съд ще бъде обективен. Тя обясни, че използват времето под домашен арест, за да се лекуват, да се запознават с доказателствата по делото и да подготвят своята защита.

Апелативният специализиран наказателен съд трябва да реши дали да потвърди домашните арести на Иванчева и Петрова. Двете бяха задържани преди 8 месеца в центъра на столицата по обвинение за искан подкуп от 500 хил. евро и получени 56 хиляди. Двете излязоха от следствения арест в навечерието на коледните празници. Покуратурата протестира пускането им под домашен арест.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук