Десислава Иванчева
на снимката: Десислава Иванчева

След повече от 8 месеца в ареста, днес бившият кмет на столичния район „Младост” Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова най-накрая излязоха от ареста.

Тяхното пускане се забави с повече от час и половина. Иванчева и Петрова бяха откарани с патрулен автомобил на 7 РУ до домовете им.

Десислава Иванчева
на снимката: Десислава Иванчева

Напускането на ареста не мина без напрежение. Час и 40 мин. адвокатът Ирен Савова не можа да получи информация къде се намират жените, след като в разпореждането на съда е записано, че това трябва да се случи в 12 часа. Според Савова всяка минута след този час е нарушение на решението на съдията Иво Хинов. Тя потърси информация от охраната на портала на Софийския затвор къде са двете жени, но тя отказа да й даде такава. Едва когато успя да влезе зад загражденията дойде представител на затвора и й обясни, че не желае да дава информация и че няма връзка с ареста.

Десислава Иванчева
на снимката: Десислава Иванчева

От протоколи, които бившият ПР на Иванчева Петър Кърджилов показа на медиите, стана ясно, че при обиските в домовете на Десислава Иванчева и Биляна Петрова не са били открити преписки, както твърди бизнесменът Александър Ваклин в телевизионни предавания и прокуратурата.

ДОМАШЕН АРЕСТ

Домашният арест на двете жени, които са обвинени, че са поискали половин милион евро от строителния предприемач Александър Ваклин, беше постановен и мотивиран на 40 страници от съдията от Специализирания наказателен съд Иво Хинов.

В определението си той записа, че той влиза в сила днес в 12 часа.

Прокуратурата протестира по-леките мерки на Иванчева, Петрова и Дюлгеров и – първо поиска, а после се отказа, да бъде спряно предварителното изпълнение на по-леките мерки за неотклонение.

Което отвори пътя към дома на тримата – поне за Коледните празници.

Подсъдимите няма да носят електронни гривни, защото правосъдното министерство не разполага с работещи такива.

ПОРЕДНО РЕШЕНИЕ

До този момент два пъти първоинстанционният съд решаваше жените да бъдат пуснати под домашен арест поради влошено здравословно състояние. Малко след това обаче апелативните спецсъдии отменяха това решение и ги връщаха в килиите.

Например, на 16 ноември съдия Иво Хинов реши Иванчева и Петрова да бъдат пуснати незабавно от ареста.

Той се мотивира с медицинската експертиза, показваща, че двете са в лошо състояние, което се отразява на възможностите им да организират защитата си.

Часове след това прокуратурата обжалва, а Апелативният спецсъд се произнесе светкавично и спря съдебното постановление.

Втората инстанция се аргументира, че не са изпратени всички документи от първата инстанция. Двете съдилища са в една сграда.

Резултатът е, че двете обвиняеми бяха върнати в килиите същата вечер. Те са в ареста вече седем месеца, след като бяха показно арестувани в центъра на София през април.

Именно това доведе до проверка на работата на Специализирания апелативен съд от страна на Върховния касационен съд, назначена от Лозан Панов, която показа, че проверяваният съд е нарушил законите.

ЛОШИТЕ УСЛОВИЯ В КИЛИИТЕ

Припомняме, че през ноември екипът на омбудсмана Мая Манолова разпространи снимки на килията на Иванчева и Петрова, при които се видя в какви условия двете жени живеят към момента.

Адвокатът на Иванчева – Марин Марковски – коментира снимките. Според него „това е част от ужаса, който тази жена претърпя и продължава да търпи (…) става въпрос за измъчване и обида”.

Правосъдният министър Цецка Цачева от своя страна коментира въпроса с това, че „всички задържани лица се третират еднакво, няма ВИП арестанти“.

Снимките и подробности за условията, при които живее бившият кмет на „Младост” може да намерите ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук