Десислава Иванчева
на снимката: Десислава Иванчева

Апелативният специализиран съд остави в ареста бившия кмет на столичния район „Младост” Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петкова. Решението не подлежи на обжалване и протестиране.

Отстраненият от длъжност кмет на столичния район „Младост” Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова са обвинени за искан подкуп от 500 хил. евро и получени 56 хил. eвpo.

Третият подсъдим по делото като помагач е бившият кмет на район „Младост” Петко Дюлгеров.

Иванчева и Петрова са в ареста от почти 8 месеца – те бяха зрелищно арестувани на 17 април пред Спортната палта в София.

В определението от днес, 6 декември 2018 г., II-ри състав на Апелативен специализиран наказателен съд с председател Веселина Вълева, в закрито съдебно заседание реши, че здравословният статус на Иванчева и Петрова не е несъвместим с условията в следствения арест.

Съдът реши, че задържането на двете подсъдими не накърнява правото им на защита, както неправилно е приел Специализиран наказателен съд.

От данните по делото е видно, че двете подсъдими не са били лишени в нито един момент от развитието на наказателното производство от възможността да се запознават лично и непосредствено с материалите по делото и да правят искания.

Продължаване действието на най-тежката мярка за неотклонение е необходимо с оглед изключително високата степен на обществена опасност на престъпленията, вменени на двете подсъдими.

„Тежестта на обвиненията не е единствения индикатор за съществуване на риск от извършване на престъпление, в случай на изменение на мярката за неотклонение на двете подсъдими. В този аспект въззивният съд съобрази видът на разследваното престъпление, неговата специфика и характера на засегнатите обществени отношения. Този подход е в унисон и с практиката на ВКС от времето, когато е контролирал като последна инстанция мерките за неотклонение „Задържане под стража“. В решение №425/27.09.2001г. от 27.09.2001г. по н.д. №363/2001г. на ВКС е разяснено: „Опасността не може да произтича единствено и само от тежестта на предвиденото в закона наказание за конкретното престъпление, но няма пречка конкретната форма на изпълнително деяние да сочи на тази опасност“. В аналогичен смисъл е и решението по делото Клут срещу Белгия. Въззивният съд не намира основание за промяна на многократно правената преценка относно обоснованото подозрение. То не е разколебано от събраните в хода на съдебното следствие доказателства. Обратното становище на защитата не кореспондира с доказателствените източници, включително приобщените в съдебната фаза”, се казва в решението на Апелативния специализиран съд.

Институцията определя като основателен частния протест на Биляна Петрова, но частната й жалба е неоснователна.

Съдът определя още, че не отвежда от участие в разглеждане на делото на съдиите Веселина Вълева, съдия Димчо Георгиев и съдия Даниела Росенова.

Апелативният спецсъд констатира, че няма забавяне на разследването. Процесът срещу Иванчева и Петрова продължава, като занапред е насрочена поредица от съдебни заседания, първото от което е на 17 декември.

Припомняме, че в края на миналата седмица екипът на омбудсмана Мая Манолова разпространи снимки на килията на Иванчева и Петрова, при които се видя в какви условия двете жени живеят към момента.

Адвокатът на Иванчева – Марин Марковски – коментира снимките. Според него „това е част от ужаса, който тази жена претърпя и продължава да търпи (…) става въпрос за измъчване и обида”.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!