Финансовият директор на китайската телекомуникационна компания Huawei е била арестувана във Ванкувър, Канада, от където й предстои екстрадиция в Съединените щати. Според канадското министерство на правосъдието, цитирано от „Ройтерс“, арестът е свързан с нарушаване на американски санкции, но конкретният предмет не е уточнен.

Менг Ванзхоу, която е вицепрезидент на китайската технологична компания и дъщеря на нейния основател Рен Зенгфрей, беше арестувана на 1 декември, а изслушването е насрочено за 7 декември, допълват от канадското министерство на правосъдието.

Huawei потвърди ареста в специално изявление, в което се казва, че няма информация за повдигнатите обвинения срещу Менг. Компанията допълва още, че не е известно  Менг да е извършила нарушения на закона.

Власите в САЩ от 2016 разследват Huawei, един от най-големите производители на телекомуникационно мрежово оборудване. Обвиненията са, че компанията е доставяла американски разработки в Иран и други страни, в нарушение на федералното  законодателство за износ на високотехнологични стоки и наложените санкции срещу страни, неспазващи международните договори.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!