huawei

Американската корпорация „Google“ спира бизнес сътрудничеството с китайската компания „Huawei“, след като последната беше включена в „черния списък“ на американското правителство.

Достъпът на китайската компания до технологиите и софтуера на „Google“ ще бъде ограничен. Това означава, че устройствата на „Huawei“ няма да получават актуализации за операционната система „Android“.  Собствениците на такива смартфони ще загубят достъп до приложенията на „Google“ като „Google Play“ и „Gmail“.

Отбелязва се, че за устройствата на китайската компания ще продължи да се предлага версия на операционната система „Android“ с отворен код, която е свободно достъпна.

Скандалът с „Huawei“ избухна след като Централното разузнавателно управление на САЩ, обвини компанията, че е получила държавно финансиране от китайските власти. Както е известно Съединените щати и Австралия обвиниха „Huawei“ в технически шпионаж и събирането на тайни данни при употреба на устройствата им.

Американското министерство на търговията възнамерява да постави „Huawei“ и 70 от неговите подразделения в „черния списък за дейности, застрашаващи националната сигурност на САЩ“.

Миналата сряда президентът Доналд Тръмп подписа указ за обявяване на „националното извънредно положение“ във връзка със заплахите при използването на информационните технологии. Министърът на търговията е получил указание да забранява сделки, които представляват неприемлив риск за националната сигурност на САЩ или за сигурността на американските граждани.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!