Ален Делон
на снимката: Ален Делон

Френският актьор Ален Делон получи почетната награда „Златна палма” за цялостен принос в киното.

Тържествената церемония по награждаването се състоя снощи в Кан, а след това във Фестивалния дворец показаха криминалната драма „Господин Клайн“ от 1976 г. с Ален Делон в главната роля.

Актьорът беше изправен преди дилема дали да приеме голямата награда, заради скандала около името му през последните дни.

В последствие обаче реши да я приеме, за да уважи всички режисьори, с които е работил през годините.

„Първоначално отказвах, защото смятах, че тя трябва да бъде връчена на режисьорите, с които съм работил – Жан-Пиер Мелвил, Лукино Висконти и др. Те я заслужават. Преди няколко месеца разговарях с директора на фестивала в Кан Тиери Фремо и осъзнах, че тези режисьори вече не са сред нас. Тук съм в памет на тяхната сила и талант“, подчерта актьорът.

Най-известните роли на Делон са „Роко и неговите братя“ /1960 г./, „Гепардът“ /1963 г./, „Самурай“ /1967 г./, „Басейнът“ /1969 г./, „Двама в града“ /1973 г./ и много други. Той остава символът на френското кино. Партнира си с велики актьори като Лино Вентура, Жан Габен, Роми Шнайдер, Жан-Пол Белмондо, Чарлз Бронсън, Тоширо Мифуне, Урсула Андрес, Бърт Ланкастър, Клаудия Кардинале и др.

Ален Делон е носител на наградите „Сезар“ за филма „Нашата история“ и почетната награда на Международния берлински кинофестивал.

Припомняме, че преди дни една от американските лоби групи начело на движението #MeToo във филмовата индустрия, заявиха, че решението да му бъде дадена почетна Златна палма е „отвратително“.

Те обвиняват Делон в насилие спрямо жените. Онлайн петиция, призоваваща за стопиране на наградата, обвинява 83-годишния актьор като „расист, хомофобски женомразец“.

Но директорът на фестивала в Кан Тиери Фремо в понеделник защити Делон и каза, че ще бъде зачетено неговото творчество, а не възгледите му. „На Ален Делон му е позволено да си мисли, каквото си иска“, каза той пред АФП.

Петиция, призоваваща за отмяна на почетната Златна палма, събра около 18 000 подписа на сайта в интернет Care2.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!