Huawei

Министърът на отбраната на Великобритания Гавин Уилямсън е сериозно обезпокоен от участието на китайската телекомуникационна компания Huawei в изграждането на 5G мрежа на острова, съобщава вестник „Таймс“.

„Изпитвам сериозна и много дълбока загриженост относно изграждането на мобилна мрежа 5G във Великобритания от „Huawei”, цитират неговите думи от медията.

Министърът добавя:

„Трябва да се отнесем към това много сериозно. Трябва да разгледаме какво правят нашите партньори като Австралия и САЩ, за да се уверим, че те осигуряват максимална сигурност за мобилната 5G мрежа, а също така трябва да признаем факта, че както се оказа наскоро, Китай понякога предприема злонамерени действия”, заявява Уилямсън.

Припомняме, че на 20 декември британският външен министър Джереми Хънт обвини китайските власти в кибератаки срещу Великобритания и приятелски на нея държави.

По думите му подобни кибератаки са с цел проучване на достъп до търговски тайни и насочени срещу икономиките на различни страни по света.

През ноември стана известно, че правителството на Нова Зеландия отказа да използва оборудването на Huawei за създаване на 5G мобилна мрежа.

През август Австралия въведе забраната за внос на оборудване от тази телекомуникационна компания за планираното създаване на 5G мрежа на континента.

Преди това, в по-голямата си част Съединените щати затвориха пазара си за продуктите на Huawei поради съображения за национална сигурност.

Huawei е един от водещите китайски производители на смартфони, като през 2017 г. чистата му печалба бе 47,5 млрд. юана (повече от 7,5 млрд. долара).

Според „Уолстрийт джърнъл“, Huawei е водещ световен доставчик на технологии, които поддържат 5G.

Въвеждането на 5G се очаква да увеличи скоростта на пренос на данни до един гигабайт в секунда, което е с 20-50 пъти по-бързо от съществуващите стандарти.

Финансовият директор на китайската телекомуникационна компания Huawei беше арестувана на 6 декември във Ванкувър, Канада, по искане на САЩ.

На 12 декември Канадският съд реши Мън Уанчжоу да бъде екстрадирана.

Според канадското министерство на правосъдието арестът е свързан с нарушаване на американски санкции, но конкретният предмет не е уточнен.

Huawei е най-големият производител на 5G оборудване в света и гордостта на китайските технологии. Пекин имаше сключени с над 20 държави търговски договори за изграждането на 5G мрежи на техни територии. След задържането на директорката на компанията в Канада, обаче, някои страни започнаха да се отдръпват.

Това породи съмнения, че целта на задържането на директорката всъщност е опит за забавяне на технологичното развитие на Китай от страна на САЩ на фона и на разгорялата се търговска война между Вашингтон и Пекин.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук