Баневи
на снимката: Николай и Евгения Баневи

Арестуваните във Франция Николай и Евгения Баневи пристигат в България с различни полети. Това се наложи заради правилата за предаване на екстрадирани хора. Семейство Баневи беше задържано във френския град Ница в края на октомври след издадена от българските власти европейска заповед за арест. Заповедта е във връзка с разследване на приватизацията на девненския завод „Полимери“, укриване на данъци, финансови машинации и сговор за престъпления в чужбина. На 21 ноември френски съд разреши екстрадирането им в България.

Евгения Банева кацна на летище София с полет от Мюнхен, след което беше отведена от съдебна охрана. Николай Банев пристигна с полет от Франкфурт. В следствения арест на двамата ще им бъдат повдигнати прецизираните обвинения, тъй като досега разследването срещу тях се водеше задочно. Баневи ще останат в ареста за 72 часа. Те ще бъдат изправени пред Специализирания наказателен съд. По-късно днес прокуратурата ще допълни откритото при разследването през последния месец и половина около първоначално изнесените данни.

През есента на 2016 милионерът Николай Банев се включи в кандидатпрезидентската надпревара, през учредения от него Евразийски клуб и се обяви за излизането на България от ЕС. Той обясни интереса си към управлението на държавата с думите: „Бизнесмените у нас са принудени да се включат в политиката, за да спасят себе си и имуществото си от геноцида на властта“. Съпругата му Евгения Банева пък беше кандидат за евродепутат през 2014 , тя беше издигната от инициативен комитет, но не успя да стигне до Брюксел.

Банев е част от арестуваните напоследък участници в криминалната икономика на България след 10 ноември 1989. Проблемът е, че на него и редица бизнесмени на прехода, завоювали си прозвището „олигарси“, им е било позволено да станат такива. По всяка вероятност ще има дълъг съдебен процес и зрелищен сблъсък между прокуратурата, съда и адвокатите на семейството.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!