Камарата на представителите на САЩ  одобри санкции срещу двата руски тръбопровода „Северен поток 2” и „Турски поток”.

Санкциите са част от законопроекта за разходите за отбрана, одобрен от Конгреса. Очаква се скоро и Сенатът да го одобри.  Основният довод е, че Европа ще стане зависима  от руския газ и ще застраши националната сигурност на САЩ. Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров след визитата си във Вашингтон заяви, че спирането на двата проекта „няма да им се получи”.

Според законопроекта, на санкции подлежат съдове, полагащи тръби на дълбочина над 30 м под морската повърхност. За „Турски поток” изграждането на подводната част на тръбопровода вече е приключила. От руската компания съобщиха, че тръбите са запълнени с газ, а експлоатацията се очаква  да започне през януари. А въвеждането в действие на „Северен поток 2” зависи само от някой технически въпроси.

Двата тръбопровода  ще доставят газ за Източна Европа, Германия и Турция.  Особено важен е проектът за Германия, която едновременно преустанови използването на ядрена енергия и добива на въглища. От Германо-руската промишлена  палата осъдиха въвеждането на санкции.

Те са част от пунктовете, които се отнасят до противодействието на САЩ срещу различни заплахи, част, от които е Русия. Икономическите американски интереси са свързани и с желанието на Вашингтон да продава втечнен газ на Европа.

Украинският президент Володимир Зеленски изказа благодарност на САЩ за решението. С реализирането на проектите Украйна ще се лиши от приходи и затова внимателно следи тяхната реализация.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!