Мери Лу Макдоналд
Лидерът на Sinn Fein Мери Лу Макдоналд, 9 февруари 2020 г. Дъблин, Ирландия.

Лявата националистическа партия Sinn Féin постигна исторически резултат по време на ирландските избори за правителство през уикенда, като вся смут в двупартийната система на страната, тъй като вълната от национал-популизъм, разтърсила демокрацията  по целия свят, достигна и до Ирландия.

Sinn Féin, свързванa с националистическата терористична група Ирландската републиканска армия или ИРА, спечели най-голям дял от вота на изборите в събота, изпреварвайки двете големи центристки партии в Ирландия, които традиционно разделят властта помежду си от близо век.

При 96% от преброените бюлетини в понеделник, Sinn Féin печели 24.53%, Fianna Fáil – 22.18%, а Fine Gael – 20.86%.

Безпрецедентният резултат трансформира политическата система на Ирландия, като сега Sinn Féin настоява да и бъде позволено да участва в съставянето на следващото правителство.

Ирландските вестници описват резултатите като „исторически“. Националният вестник The Irish Times ги оприличи на „земетресение, което преобразува политическия пейзаж на Ирландия“.

Изглежда, че националистическата партия в Ирландия се подхранва от същото недоволство от традиционните партии и икономическото неравенство, което подхранва и популистката политика в световен мащаб.

„Вече няма двупартийна система“, заяви лидерът на Sinn Féin Мери Лу Макдоналд пред привържениците си в неделя.

Все още обаче е възможно Sinn Féin да бъде изключена от състава на следващото правителство, което  трябва да бъде коалиция, тъй като нито една партия не спечели достатъчно места, за да има мнозинство в 160-местната долна камара на парламента, наречена Dáil Éireann.

Sinn Féin, с нагласата преди изборите, че ще претърпи загуби, запълни само половината от 80-те кандидати, които са необходими, за да се формира правителството. Fine Gael и Fianna Fáil имат повече кандидати, като Fianna Fáil в момента има най-голям брой места. Това означава, че двете страни теоретично биха могли да запазят Sinn Féin далеч от властта.

Въпреки това много наблюдатели, включително някои членове на двете водещи партии преди тези избори, изразиха съмнение, че този вариант е възможен предвид силните резултати на Sinn Féin.

Макдоналд заяви, че води преговори с други по-малки леви партии за формирането на „правителство на промяната“, което би изключило Fine Gael и Fianna Fáil. Това ще бъде трудно и мнозина смятат, че най-добрият шанс на партията й да влезе в правителството е коалицията с Fianna Fáil.

Преди изборите Fine Gael и Fianna Fáil изключиха варианта за коалиция със Sinn Féin. Лео Варадкар, лидерът на Fine Gael, който беше министър-председател на Ирландия, заяви по-рано, че е готов да сформира коалиция с Fianna Fáil. Партията на Варадкар се надяваше на трети мандат.

Лидерът на Fianna Fáil Мишел Мартин заяви, че не обмисля коалиция с Sinn Féin или Fine Gael преди гласуването в неделя. Има признаци обаче, че сега Fianna Fáil смекчава позицията си.

„Ще преценим това, когато резултатите станат окончателни и стане ясен пълният брой места,“ каза той пред обществения телевизионен оператор RTÉ. „Аз съм демократ, слушам хората. Уважавам решението на хората.“

Макдоналд каза в интервю в понеделник, че иска Sinn Féin „да бъде водещата партия и да ръководи следващото правителство“. Тя повтори предпочитанието си да не включва Fine Gael или Fianna Fáil, но посочи, че най-важното е да се избегне тези две партии отново да останат на власт заедно, както преди изборите.

Тя беше попитана от журналисти дали ще бъде следващият лидер на Ирландия.

„Възможно е да съм следващият Даоизех, да“, отговори тя, посочват от The Irish Times.

Каквито и да са преговорите, резултатът ще бъде сеизмична промяна за ирландската политика. Десетилетия наред Sinn Féin беше отбягван от ирландските избиратели заради връзките си с ИРА, които убиха хиляди при атаки в Северна Ирландия между края на 60-те и 90-те години. В тази своя кампания обаче тя до голяма степен остави настрана националистическите си идеи, включително стремежа си към единна Ирландия, а вместо това се съсредоточи върху социалните и икономическите проблеми в страната.

Резултатът беше подкрепен от подобни влияния, които направиха Бърни Сандърс предпочитания кандидат президент на Демократическата партия на САЩ през тази година, а във Великобритания доведоха до ръководството на крайно левия Джереми Корбин в Лейбъристката партия във Великобритания. Резултатите отразяват чувство на неудовлетвореност сред избирателите, по-специално младите хора, от статуквото, което според тях не е успяло да отговори на влошаващия се жизнен стандарт и на влошаващите се публични услуги, дори когато икономиката се развива. Това чувство на неудовлетвореност е предизвикано по-специално от липсата на жилища на достъпни цени, разрастването на бездомността и дългите чакания в болниците.

Резултатите вероятно ще имат отражение и за Обединеното кралство.

Северна Ирландия изигра важна роля при отделянето на Обединеното кралство от Европейския съюз на фона на опасенията, че конфликтът там може да се поднови. Съгласно настоящите планове, Северна Ирландия ще остане ефективна част от митническия съюз на ЕС, отделно от останалата част от Обединеното кралство. Според про-британските профсъюзи това може да доведе до отваряне на пътя за обединение с Ирландия.

Споразумението от 1998 г., което сложи край на конфликта в Северна Ирландия, предвижда обединение да има само в случай, че референдум покаже, че мнозинството от двете страни на границата го иска. Sinn Féin по-рано обеща да иска референдум през следващите пет години и сега е в силна позиция наистина да го направи. Проблемът обаче е, че изследванията засега показват, че мнозинството в Северна Ирландия все още се противопоставя на обединението.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук