Соледар
Снимка: АП/БТА

Падането на солнодобивния град Соледар би било пропаганден удар за Кремъл, но според анализаторите, мащабът на жертвите го прави пирова победа.

Кадри от дрон показват как бронетранспортьор преминава през пустошен пейзаж, виждат се разрушени сгради, някои превърнати в развалини от артилерийски огън. В един момент се забелязва струя дим, носеща се на фона на огромна открита мина. Той спира пред сграда, на която липсва част от покрива и много от прозорците. Украински медик се стрелва и наднича за кратко зад ъгъла на сградата, когато ранен е изнесен на носилка. Натоварен бързо, бронетранспортьорът се отдалечава с висока скорост, но попада под руски артилерийски обстрел, докато се опитва да напусне града.

Това са кадри от малкия солен минен град Соледар в Донбас и мимолетна сцена от битка, в която животът, смъртта и жертвите се измерват в близки и не толкова близки пропуски.

В петък, след като руското министерство на отбраната заяви, че неговите сили са поели пълен контрол над Соледар, западни анализатори предположиха, че ако това е вярно, в най-добрият случай, ще бъде пирова победа, спечелена на висока цена за групата наемници бойци Вагнер на Евгений Пригожин.

Украински официални лица отрекоха руските твърдения, предполагайки, че все още удържат града и контраатакуват. Украинският военен говорител Сергий Череватий съобщи за „продължаващи битки“.

Докато ситуацията на бойното поле остава трудна за проверка, геолокацията на доклади на руски военни кореспонденти от Соледар предполага, че руските сили контролират големи части от града. Украинските сили изглежда са останали в общинските граници на Соледар, все още воювайки на северозапад, около солната мина и железопътния възел на града.

Украйна все още изглежда, че контролира пътя отвъд града, свързващ съседните Бахмут и Соледар със Славянск и Константиновка, чието превземане допълнително би застрашило украинските защитници в Бахмут. Ясно е, че битката за Соледар и Бахмут стана емблематична за сегашното състояние на войната на източния фронт на Украйна и в по-широк смисъл символична за състоянието на офанзивата на Москва.

Украинският президент Володимир Зеленски обеща в четвъртък вечерта да осигури „всичко необходимо за битките за Соледар и Бахмут … бързо и без прекъсване“. Изглежда, че дори ако по-голямата част от Соледар наистина е паднала, руските сили ще трябва активно да я защитават.

Разкази и от двете страни описват „адска“ битка, на фона на твърденията на някои украински бойци, че са чували бойци на Вагнер да им е казано от командири, че ще бъдат застреляни, ако се оттеглят. Много от тях са осъдени и вербувани в замяна на помилване.

Александър Погребиски, украински войник, наскоро евакуиран от Соледар с хипотермия, описа боевете в интервю за Украинска правда. Той описва как се е натъкнал на мъртви руски бойци, които са били убити в автомобила си по време на снабдяване с боеприпаси:

„Беше просто самоубийство… Когато се приближихме до мъртвите, видяхме, че шофьорът и другите войници бяха без бронежилетки, без каски, с един пълнител в автомата. В близките пехотни боеве чухме техните командири да викат: „Нито крачка назад. Ще стреляме.“ Чухме и видяхме с очите си.“

В интервю за радио NV Евгений Дикий, бивш командир на батальон „Айдар“, описа преживяванията на някои от бившите си другари в боевете:

„Един от моите приятели се биеше директно в едно училище: едното крило на училището беше наше, а другото крило на училището беше под контрола на нашествениците. Сбиване имаше и в коридорите на училището, и във физкултурния салон.”

Падането на Соледар , ако бъде потвърдено,  ще бъде пропагандна награда за Кремъл, който не се радва на добри новини от бойното поле през последните месеци.

Докато повечето анализатори смятат, че крайната цел на Русия в Соледар е отслабването на украинската отбрана около Бахмут, позволявайки по-нататъшното му обкръжаване, цената, платена с руски жертви е огромна. Твърди се, че Москва губи понякога по 100 войници на ден.

„В момента ситуацията в Соледар е тежка. Ще обясня защо. Врагът не е в състояние директно да атакува Бахмут от фронта. Така че те решиха да влязат от фланговете [Соледар], разчитайки, че не са толкова надеждно защитени. На това разчитат“, твърди украински офицер в сектора на Бахмут.

Институтът за изследване на войната е скептичен относно предимството, спечелено от руските сили.

„Руските информационни операции преувеличиха значението на Соледар, което в най-добрия случай е руска пирова тактическа победа“, се казва в скорошна актуализация. „Ние продължаваме да смятаме, че превземането на Соледар – селище, което е с площ по-малка от 5,5 квадратни мили, няма да позволи на руските сили да упражнят контрол върху критичните украински наземни комуникационни линии към Бахмут, нито ще подобри позицията на руските сили да обкръжат града за кратък срок.”

Боевете за Соледар подчертаха все по-токсичното съперничество и дисфункционалните отношения между ръководството на руското министерство на отбраната и основателя на групата Вагнер Пригожин, който играе все по-видима роля в Украйна. Неговото преждевременно изявление в сряда, че Соледар е спечелен от Вагнер, беше оспорено от отчети на руското министерството на отбраната, които описват и действия на въздушнодесантните войски и други сили в битката за Соледар. Анализатори предполагат, че реоганизацията на военното ръководство на Путин е отчасти опит да покаже, че министерството на отбраната все още има неговата подкрепа и е начело, докато военният конфликт наближава 11 месеца от началото си.

Текстът е публикуван в „Гардиън“, преводът и заглавието са на ДЕБАТИ.БГ.

Всичко за войната в Украйна – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук