Мюзекки Ахмед
Мюзекки Ахмед

Много млади семейства от турското малцинство в кърджалийските села са се принудили да се преместят към големите градове в страната или в Европа. Причините са липса на работа, затворени училища, лоша инфраструктура, проблеми с водата, канализацията и здравното обслужване. 

Това заяви за ДЕБАТИ. БГ Мюзекки Ахмед, секретар на народно читалище „Юмер Лютви“ в Кърджали, журналист, издател на сайта „Кърджали хабер“ и на седмичен вестник със същото име – единственият у нас на турски език. Миналата година Ахмед получи почетната награда на Висшия мюсюлмански съвет в България за цялостен принос към мюсюлманската общност в страната.

Над 350 села има в Кърджалийска област. Преобладаващото население са етнически турци. Младите започнаха да се изселват, след като по родните им места бяха затворени цеховете, обяснява Ахмед.

Децата на семействата, които остават в кърджалийските села, най-често пътуват всеки ден до училище в друго населено място.

Четвъртокласничката Бахар Гюнай бие 60 км до Кърджали и обратно към своето село Чифлик, за да си вземе книги от градската библиотека. Близо 300 е прочела за 2022-А  и стана читател на годината в Кърджали, посочва Ахмед.

Как живеят турци и българи в Кърджалийско и как заедно отбелязват религиозните си празници – четете в интервюто на Мюзекки Ахмед утре в ДЕБАТИ. БГ.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук