Представители на Агенцията за закрила на детето разискваха в Сливен как да се противодейства на ранните бракове и раждания Снимка: БТА
Представители на Агенцията за закрила на детето разискваха в Сливен как да се противодейства на ранните бракове и раждания Снимка: БТА

Проблемът с ранните бракове и раждания е изключително сериозен за страната ни, тъй като са установени случаи на деца, които са родили на 10, 11 и 12 години. Сливен е един от регионите, в които са идентифицирани най-много. През 2022 г. общо 104 непълнолетни момичета там са станали майки. Това заяви в Сливен главният секретар на Държавна агенция за закрила на детето (ДАЗД) Камелия Николова по време на събитие за превенцията на насилието и злоупотребата с деца. 

В болшинството от случаите малолетните родилки са от ромски произход.

„Отчетена е необходимост да бъдат приложени конкретни мерки, информационни кампании, програми за информиране, изграждане на системи и механизми за работа с родителите, с разширените семейства, с гражданското общество за промяна на нагласите и изграждане на модели на поведение, които да не допускат тази форма на насилие над деца, обясни Николова.  По предложение на ДАЗД в Семейния кодекс отпадна възможността за сключване на брак на непълнолетни лица с разрешение на съда, отбеляза тя.

В националната програма за превенция на насилието и злоупотребата с деца и плана за изпълнението ѝ са разписани конкретни стъпки, сред които прилагане на доказали своята ефективност добри практики за работа в общността по превенция на детските и ранни бракове, включително програми и интервенции за овластяване на момичетата и момчетата чрез информация и развитие на житейски умения, подкрепа за продължаване на образованието и осигуряване на възможности за професионална реализация, които да доведат до намаляване на случаите на деца в ранно съжителство, на семейни начала и случаите на малолетни и непълнолетни родители, посочват още от ДАЗД.

По време на срещата представителите на различни институции споделиха опита си в работата по превенция на ранните бракове и раждания. Представена бе дейността на екипите, функциониращи на територията на област Сливен по Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане и включване в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук