Николай Хаджигенов е юрист по образование. Работи като адвокат в областта на наказателното право. Има дела Pro bono в областта на пострадалите от полицейско насилие, включително в Европейския съд по правата на човек в Страсбург. Нарича себе си „блогър и адвокат в опозиция“. От лятото стана известен като част от т.нар „Отровно трио“, което се превърна в основно ядро на антиправителствените протести. Като част от коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ Хаджигенов си спечели депутатско място в 45-ото Народно събрание.

Г-н Хаджигенов, в последните дни стана ясно, че коалицията „Изправи се! Мутри вън! остава в същия състав – с Татяна Дончева и Мая Манолова. В хода на предната кампания имахте редица противоречия. Кое в крайна сметка ви обединява – властта, отстраняването на Гешев, друго?

Парламентарната група работеше добре. Това, което ни обединява, е липсата на справедливост и правосъдие. Това са важните неща.

Не сме изградили противоречията. Те са идейни. Например за соц носталгията като чуя и полудявам. Но не е и нужно да го изгладим. Ние умишлено репликирахме площада в коалиция. Събрахме левицата, десницата и граждани. Това, което трябва да направим, е да се обединим в името на нещо, което не е правено. В името а страната и на гражданите. Това са прости и важни неща, които другите загърбват в търсене на личния си и партиен интерес.

Особено нашата част на коалицията – всеки един нас принася в жертва себе си, за да може да направим нещо смислено. В противен случай статуквото е в парламента и в изпълнителната власт и прави това, което смята за добре.

Факторът не е властта, което мен грам не ме вълнува, както и нашата част от коалицията. Кюфтетата и салама също не ни вълнуват. За да правим това, което правим, всеки жертва собственият си салам и кюфтета.

Мислите ли, че предишните избори бяха изкривени от управляващите и вие получихте по-малко гласове, отколкото са в действителност. Ако отговорът е да – имате ли доказателства?

Със сигурност изборите бяха манипулирани. ГЕРБ и „Патриотите“ купуваха гласове и това не се е променило и със сигурност е изкривило резултата. Доказателства нямаме, но не и работа на народен представител. Няма място, където да не са купувани. Достатъчно е да анализираме резултатите на ГЕРБ и ВМРО в ромските махали. На места гласуваха има гласуване с по 90% за определена партия. Имаме доказателства, но с Гешев като главен прокурор – какви доказателства.

Дори реалният ни резултат да беше 10 %, това нямаше да промени ситуацията вътре. „Има такъв народ”, например бяха влезнали с идеята да излезнат максимално бързо.

По време на регистрацията в ЦИК, заявихте, че основната ви задача е да освободите бизнеса от рекета и от мафиотския модел. Какво конкретно смятате да направите в законодателството, за да постигнете тези цели?

Целите на нашата част от коалицията са близки до това, но не са това. Основната ни цел беше да приключим с ГЕРБ в политиката и във властта. Основната ни цел е да спрем кражбите, защото нищо друго няма смисъл. Нито една икономика не може да превъзмогне кражби над 70%. Нито едно увеличение на пенсиите не може да бъде компенсирано с печатане на пари. Правосъдие, справедливост – спиране на кражбите – това са нашите задачи.

Като влезем в следващия парламент, а ние ще влезем – продължаваме стъпка по стъпка – например продължаване на комисията за полицейското насилие. Ще продължим там,където спряхме, а някои неща дори не успяхме да ги започнем – например промяна в НПК.

Предишният парламент беше много хулен от властимащите, но за 9 работни дни промени изборното законодателство. Колко беше важно това за обществото?

Единствената смислена промяна беше премахването на ограничението на секциите в чужбина. Всичко останало беше компромис. На правна комисия им казах, че правим герберски неща. Пишем на коляно някакви неща – юруш на бананите. Видя се при гласуването, не се прави така миротворчество. Хубава работа, ама герберска. После при гласуването това се видя. Така не се прави. Винаги съм критикувал този метод. После имаме нормативни актове, които не работят.

Нищо няма да проработи извън секциите в чужбина. ЦИК са в шок заради машинното гласуване. Искрено се надявам да се справят с машините. Това зависи от „Сиела”, защото те са предоставили предишните машини. Същевременно още не им е платен предишният договор. Ситуацията е пълно мазало. Парламентът трябваше да работи поне още месец, за да може нещата да се направят както трябва .

Промените са добри, но недобре обмислени и имаше неща, които не минаха. Това че съставът на ЦИК беше сменен беше в реда на нещата. Предполагам вече си личи. ЦИК работи денонощно и работи както трябва, не само в интерес на ГЕРБ. Сега например, ако някой от служебното правителство се изтупа в предизборната кампания, със сигурност ще бъде санкциониран. Нещо, което не се случи в предишния състав на ЦИК.

Вече 10 дни имаме служебно правителство. Видяхме първите му действия в икономиката, сигурността, финабсите. Как оценявате предприетите мерки? 

Колелото на държавната машина се върти адски бавно. Клеясало е, от 12 години не се е въртяло нищо, защото Бойко щрака с пръсти и нарежда от Бояна.

Необходимо е време да се случат промените. Ето сега например сменят ръководството а МВР, а кога ще се сменят тези на по-ниските нива – не е ясно. Ефективната промяна отнема време и ресурс. Петилетката за три дни е пожелателна. Изживяхме цял социализъм и видяхме, че няма как да стане

Не просто трябва да се махнат хората на ГЕРБ, но трябва да се заменят с хора, които следват закона. Но това е относително сложна задача. Но стискам палци на министрите от служебния кабинет. Това е едно добро начало. Трябва да покажем, че може и как.

В последния парламент ви спрягаха като министър на правосъдието. Виждаме безнадеждната борба на сегашния министър – Янаки Стоилов с ВСС. Ако бяхте министър, какво бихте направили?

Нито съм искал, нито съм казвал. Аз и депутат не исках. Но се оказа, че някой трябва да свърши трудната и неприятната работа. На много им с иска, но на никой не му стиска. Завъртя се колелото не в моя лична полза, а в полза на гражданите.

За жалост в рамките на служебното правителство не може да станат. Ако зависеше от мен бих стартирал правосъдна реформа на важните места. Цел номер едно е прокуратурата. Трябва предсрочно да се прекрати мандатът на ВСС. Нови правила, нови хора. Ревизия в министерство на правосъдието по отношение на условията в затворите.

По темата със специализирани съдилища също. Крайно време е да бъдат закрити. Писъците на ГЕРБ, че закриването им ще прекрати качественото правораздаване, е квичене. Това всъщност е оръжие в техните ръце. Специализираното правосъдие се оказа тотален провал, вече стана достатъчно ясно и в другите политически сили за какво става дума.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!