Вчера се случи нещо много съществено, което показа симптомите на завладяната държава, това посочи адв. Петър Славов в интервю специално за ДЕБАТИ.бг, коментирайки акцията на председателя на „Да, България” Христо Иванов, в която той и още двама човека вчера се опитаха да достигнат до плаж „Росенец”.

„Вчерашните събития бяха наистина много интересни и много показателни за това как редица институции си затварят очите за явни закононарушения.“, посочи Адв. Славов.

Във видеото, публикувано вчера в социалните медии трима човека, сред които и Христо Иванов, се опитаха да достигнат до плаж „Росенец”, държавна собственост, която се намира в близост до резиденцията, за която неофициално се твърди, че принадлежи на Ахмед Доган. Единственият начин да се достигне до плажа в момента е по вода.

„Видяхме трима български граждани, които се опитват да упражнят законовото си право, своето конституционно право, да се намират на един български плаж, от който те биват брутално изблъскани от някакви лица, които първо отказват да се  легитимират какви са, второ са въоръжени, очевидно не са случайни хора там, трето се държат изключително хулигански и безобразно и действията им граничат със самоуправни действия по смисъла на Наказателния кодекс.“, добави Петър Славов.

Славов посочва още, че е изключително притеснително, че дошлата впоследствие полиция е поискала личните карти само на едната страна в конфликта, а въоръжените лица са останали необезпокоени.

„Единият от тях беше офицер, тоест счита се, че той е достатъчно компетентен, познава закона и следва да изясни тези лица, намиращи се там, говоря за въоръжените охранители, така да ги наречем за момента, в какво качество са там, на какво основание притежават оръжия, защото те бяха видимо въоръжени и кои са преди всичко те.“, добави адв. Славов.

Българските институции дължат обяснение на гражданите. Ситуацията трябва да бъде изяснена, да стане ясно какъв е статутът на тези лица, охраняващи плажа в Росенец, посочи още адв. Славов.

Цялото интервю с адв. Петър Славов очаквайте утре в рубриката „Интервю” на Дебати.бг.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!