За съжаление законите и правата на гражданите продължават да се погазват, но когато публично се нарушават основни конституционни права, това ерозира доверието в държавността. Критично важно е институциите да поднесат истината. Това съобщи президентът Румен Радев по време на извънредно изявление в Президентството.

Вчера от НСО отговориха уклончиво на запитванията от медии дали гардовете на плажа са техни служители. Днес обаче президентът хвърли светлина по този най-важен в целия случай въпрос:

„Днес имах разговор с началника на НСО – потвърждавам, – участвалите във вчерашното събитие охранители са служители на НСО. Извършва се служебна проверка по казуса със сблъсъци на плажа.

И добави:

Отдавна заявих, че господата Делян Пеевски и Ахмед Доган не трябва да се охраняват от НСО, но решенията за списъка на охраняемите лица се взима от изпълнителната власт в лицето на премиера Бойко Борисов. Кого допълнително, извън този списък, ще охранява НСО, зависи от президента.

Радев каза, че по закон работата на НСО се определя от Комисия в състав главния секретар на МВР, председателят на ДАНС и ръководителят на НСО.

„Само напомням, че ДАНС и МВР са на подчинение на премиера Бойко Борисов.“

Миналата година събрах комисията и те препотвърдиха нуждата от охрана на Доган и Пеевски.

Днес имах разговор с председателя на НСО и му възложих още утре Комисията да се събере. Очаквам по Закон тя да изпълнява функциите си. Редно е правителството, прокуратурата и местната власт да извършат проверка на обект „Росенец“ и да се вземат мерки.

Президентът Радев каза още:

Относно призивите да вляза в правомощията си относно НСО, ще припомня още веднъж, че приетият през 2015 г. закон за НСО на практика отне правомощията на президента по реално ръководство на службата. Допълнително охраняваните лица се определят от изпълнителната власт, а контролът е в Народното събрание. Ако някои не могат или не искат да въдворят ред в службите, но ми вменяват морална отговорност, то нека ми се възстановят правомощията по закон“, заяви държавният глава.

Ако някой не иска да контролира службата, но ми вменява отговорност, то нека да се възстановят правомощията ми по Закон“, допълни президентът.

НСО отрече охранителите да са техни служители

Коментарът на държавния глава идва след като вчера бившият правосъден министър, а сега съпредседател на „Демократична България“ Христо Иванов дебаркира с лодка на плаж „Росенец“ край лятната резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Иванов и неговите съпартийци бяха изблъскани във водата от както се оказва – охранители от НСО. Още за случилото се вчера може да видите ТУК.

Вчера от НСО са отрекли във видеото да става дума за техни хора. В съобщение до медиите на този въпрос не бе отговорено, а само бе казано, че имотът не фигурира в списъка на обектите под тяхна охрана. Пиарът на службата обаче е бил категоричен, че мъжете, които блъскат Христо Иванов и неговите съпартийци, не са техни служители.

Това е и основанието на НСО да заяви, че няма нужда да се прави проверка на случая.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!