Макрон
на снимката: Президентът на Франция Еманюел Макрон

Има изявления, за които след време политиците съжаляват. През 2017 г., като кандидат за президент, Еманюел Макрон заяви, че „би искал“ премиерът му да бъде жена. Три години и двама премиери по-късно французойките питат: Къде е тя?

В крайна сметка нищо не пречеше на френския президент да замени предишния министър-председател Едуар Филип с наследник от женски пол, а не с този, на който падна изборът му – малко известния консерватор Жан Кастекс, коментира статия в „Политико“.

Въпросът за пола на президента обаче стига далеч отвъд този за ръководителя на правителството.

Тъй като новите министри встъпиха в длъжност във вторник след номинацията на Кастекс миналата седмица, феминистките активисти протестираха срещу номинацията на новия министър на вътрешните работи Жералд Дарманин, когото една жена обвинява в изнасилване, и на новия министър на правосъдието Ерик Дюпон-Морети, който направи противоречиви коментари по повод движението „MeToo„.

„Това правителство е позор“, туитна феминистката асоциация „Osez le féminisme“, като се позовава на обвиненията срещу Дарманин.

Една жена обвини вътрешния министър, че я е изнасилил през 2009 г., след като тя поискала помощта му за изчистване на криминалното й досие. Дарманин категорично отрече тези твърдения. След като първоначално обвиненията бяха отпаднали, делото наскоро бе възобновено като част от процедура по обжалване.

Габриел Атал, говорител на правителството, каза във вторник, че „не можем да считаме презумпцията за невинност за свещена … и в същото време да допускаме, че някои хора, поради позициите, които заемат, нямат правото да се  възползват от тази презумпция за невинност. 

Той добави: „Не можем да приемем, че тъй като има течащи разследвания, човек не трябва да заема държавна позиция.“

Служител на Елисейския дворец заяви пред френската информационна агенция AFP, че „след правен анализ съответните служби са преценили, че няма пречка за номинацията на Дарманин“.

Новият министър на правосъдието Дюпон-Морети, досега изтъкнат адвокат, участващ в много важни дела, също разгневи феминистките заради неговата отрицетелна позиция по отношение на движението „MeToo“.

По-рано той се изказа срещу новопредложени правила за санкциониране на обидния говор и други видове сексистки тормоз. Попитан за скандала с Харви Уайнстейн, Дюпонд-Морети каза миналата година:

„Има и жени, които се възбуждат от властта.“

Той описа ситуации, при които мощните мъже притискат жените да правят сексуални услуги срещу професионален напредък, нещо като „сексуални промоции“.

Дюпон-Морети също защити бившия шеф на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан, който подаде оставка заради обвиненията в сексуални посегателства през 2011 г.при друг случай, в който Строс-Кан беше обвинен в подпомагане и подбуждане към проституция. Дюпон-Морети каза, че обвиненията не стигнаха по-далече от „приятели, които се забавляват добре“. (Строс-Кан беше оправдан по това дело.)

Встъпвайки в длъжност във вторник, Дюпон-Морети обеща, че един от основните му фокуси ще бъде да работи върху „презумпцията за невинност“. Той каза:

„Справедливостта не се предоставя на улицата или в социалните медии или в медиите“, добавяйки, че „l’honneur des hommes“ /честта на мъжете, хората/ не заслужава да бъде хвърлен към кучетата.“

Той остави отворено за тълкуване дали има предвид честта на цялото човечество или конкретно на мъжете.

„Ще повърна“, заяви в „Туитър“ феминистката активистка Каролайн Де Хаас за номинацията на Дюпон-Морети.

Жените на второ място

Въпреки че новото правителство включва 17 жени и 14 мъже, по-голямата част от ключовите постове са за мъже, включително министерствата на икономиката, финансите, вътрешните работи и правосъдието. Шестима от най-важните 10 министри са мъже.

№1 в протоколен ред е министърът на външните работи Жан-Ив Льо Дриан. На второ място е Барбара Помпили, жената с най-висока позиция в изпълнителната власт, която притежава широко портфолио, обхващащо енергетика, околна среда и транспорт. Следващата жена в списъка е министърът на отбраната Флоранс Парли, чак на пета позиция.

Флоранс Парли
Френският военен министър Флоранс Парли

Елисейският дворец твърди, че назначаването на Помпили и други е доказателство, че президентът приема сериозно равновесието между половете. Трима от четиримата министри, които ще бъдат ключови за плана за възстановяване на коронавируса в страната – основен приоритет за правителството – са жени, заяви официален представител на двореца. Това са Помпили, министърът на труда Елизабет Бор и министърът на кохезията Жаклин Горо, която ще поддържа връзка с местни институции.

Барбара Помпили
Най-високопоставената жена във френското правителство – Барбара Помпили /снимка: alchetron.com/

Все пак Макрон още „не е заложил парите си“ там, където е заявил: Берси – мощното министерство на икономиката и финансите, което ще бъде централно в плана за възстановяване, все още има мъж начело – Бруно Льо Мейр.

За някой, който се самоопределя като „прогресивен“ преди всичко и който в миналото приветства равенството между половете като основна кауза на мандата си на поста, равносметката не е добра.

Освен противоречията около Дарманин и Дюпон-Морети, активистите посочиха минали изявления на новия младши министър, отговарящ за равенството между половете – Елизабет Морено, която веднъж каза, че не иска кампаниите за бдителност срещу сексизма да убият настроението на работното място.

Морено поема поста от Марлен Шиапа, която стана лице на проблематиката за равенството между половете с грасно изразени позиции и противоречиви предложения. Шиапа претърпя смазващо поражение на местните избори миналия месец, като не успя да бъде избрана в Париж.

Тя остана в правителството и стана младши министър, отговарящ за гражданството, като отговаря само пред Дарманин.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук