Христо Иванов
На снимката: Христо Иванов

Нужно е ясно обяснение с какво Доган и Пеевски са толкова ценни за националната сигурност, че да ги охранява НСО, заяви във „Фейсбук“ съпредседателят на „Демократична България“ /ДБ/ Христо Иванов, след като малко по-рано днес президентът Радев обяви в свое обръщение, че гардовете, които вчера не допуснаха Иванов и още двама активисти на ДБ до обществен плаж, са служители на НСО, охраняващи имота, известен като лятна резиденция на Ахмед Доган и познат разговорно като Догансарай.

Ето и пълната позиция на съпредседателя на ДБ:

„След изявлението на Радев, топката сега е у Борисов. Трябва ясно обяснение защо държавата досега е осигурявала охраната на Доган и Пеевски и колко е струвало на данъкоплатците? С какво ТОЧНО са ценни те за националната сигурност? Бедни ли са, че не могат сами да осигурят охраната си?

И, разбира се, тази охрана от НСО трябва да бъде безусловно свалена.

Президентът каза очевидното за всички: гавазите са от НСО. Това беше единственото правилно действие в тази ситуация. Но недостатъчно.

Вчера, вместо бързо признание на фактите и извинение, НСО излъга гражданите. С това ръководството на службата избра страната на гавазите. Това, което аз видях на брега на Росенец е безкрайна арогантност, тотално неразбиране на ролята на службата в едно демократично общество и готовност да се нарушава закона в името на демонстрацията на сила. Тези български офицери и гардове от НАЦИОНАЛНАТА служба за сигурност бяха лоялни лично на Доган и мафиотската омерта около него, и бяха готови да унижават знамето, в което би трябвало да са се клели.

С поведението си вчера ген. Станчев показа, че проблемът е системен, защото също опита да опазва тази омерта.

Ето защо, настоявам за оставката на ген. Станчев и за официално извинение от НСО към българските граждани за това, на което станаха свидетели. Вместо проверки на нещо, което видяха над милион българи с очите си, и замазване на случая, настоявам за уволнението на служителите, които отказаха да се легитимират, превишиха правомощията си, прибягнаха до самоуправство и, особено на онзи, който изхвърли знамето.

Очаквам НСО да ни върне флага, така че да можем да задвижим неговото трайно поставяне на Росенец.“

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!