Home България Адв. Петър Славов: Управляващите партии нямат нито желанието, нито капацитета да въведат електронно гласуване

Адв. Петър Славов: Управляващите партии нямат нито желанието, нито капацитета да въведат електронно гласуване

0
Адв. Петър Славов: Управляващите партии нямат нито желанието, нито капацитета да въведат електронно гласуване

Опасявам се, че сегашното правителство нито има капацитета да въведе електронното управление и електронното гласуване, нито има желание, това посочи адв. Петър Славов специално за ДЕБАТИ.бг във връзка с варианта за безопасно провеждане на парламентарните избори през следващата година.

На 29 юни в oткритo пиcмo дo пaрлaмeнтa и прaвитeлcтвoтo oт клуб “Прocпeритeт“ посочиха, че нacтoявaт дългo oтлaгaнитe рeфoрми в избирaтeлнaтa ни cиcтeмa нaй-пocлe дa ce cлучaт. Те искат да бъде гарантирано честното и безопасно провеждане на изборите през следващата година, което може да се случи чрез въвеждането на дистанционно гласуване – електронно или по поща.

„Отдавна се говори за електронното управление и за дистанционното електронно гласуване, бих допълнил и за машинното гласуване, което с много усилия успяхме да извоюваме да присъства в Изборния кодекс. Даже там в момента е записано, че при следващите избори, тоест при идващите избори напролет, трябва да се гласува само машинно. Същевременно виждаме, че машинни терминали не си осигурени от държавата, нито е осигурен софтуерът за тях, нито е изградена системата, още по-малко тя е тествана, за да сме сигурни, че вотът ще протече нормално.”, посочва Петър Славов.

Според адв. Славов така се стига до парадокс, в който законът разписва какво трябва да се случи, а отговорните администрации го неглижират.

„А иначе какви са причините така наречените системни партии да блокират от години и електронното правителство, и електронното управление, и провеждането на изборите с тези модерни способи за дистанционно гласуване, ами на мен ми се струва, че тях ги е страх. Тях ги е страх от гласа на гражданите, от гражданската активност, тъй като вчера имаше протест, видяхте колко много свободни хора излязоха и им казаха „не пипайте Закона за биологичното разнообразие, не съсипвайте или по-скоро не досъсипвайте малкото останало от българската природа с вашата алчност и безхаберие.”, коментира Петър Славов.

Според адв. Славов именно въвеждането на електронно гласуване у нас би станало причина за повишаване на избирателната активност, която не би била в полза на „системните партии”.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here