В чужбина никой не те посреща с отворени обятия и възможности за лесно и бързо развитие. Това каза председателят на сдружението „Път на младите” Румен Чолаков днес за ДЕБАТИ.бг на дискусия на тема: „Къде е България? Държавата, госпожо, или населението?“. В дискусията беше обсъдена демографската криза и възможностите, които стоят пред България за разрешаването и.

„Хората смятат, че когато заминеш за чужбина, все едно отиваш в рая и там всички те чакат с отворени обятия, всичко е прекрасно, печелиш много пари, работиш много малко, животът е прекрасен, имаш приятели, пътуваш навсякъде. Няма нищо такова. Действително в началото е много трудно. Хората не отиват там от желание, хората отиват там или от невъзможност, или от необходимост и действителна амбиция да имат по-добър живот.” посочи Чолаков.

Според председателя на сдружението „Път на младите” успешната реализация в чужбина е съпътствана с много усилия и талант, тъй като местните жители са предпочитаният избор за фирмите.

„Аз съм работил в най-голямата адвокатска кантора в света, с най-големи приходи. Защо една американска адвокатска кантора би наела някакъв българин да отиде да работи при тях, да му дават много висока заплата, вместо да наемат американец или англичанин. Защото те са осъзнали, че този топ талант трябва да се привлича, за да може цялото общество, цялата компания да се развива, но това не означава, че аз съм имал лесен старт в тази кантора, означава, че е трябвало да се трудя може би и повече. Аз обичам да казвам, че за да се докаже един чужденец в чужда за него страна, той трябва да работи 10 пъти повече от местните и да бъде 10 пъти по-добър от тях, за да може да се наложи.„

Според него българите като личности са конкурентоспособни на световните пазари, но проблемът у нас е липсата на идеята за общност и общностно развитие. Той посочва още причините за демографската криза у нас и предложения за нейното разрешаване.

Цялото интервю с Румен Чолаков очаквайте утре на ДЕБАТИ.бг.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!