ЕС, Иран

Франция, Великобритания и Германия ще информират Европейския съюз днес за задействането на спорен механизъм по ядрената сделка с Иран след подновени нарушения от Техеран на споразумението от 2015 г., заявиха европейски дипломати.

Решението има за цел да спаси сделката, като обсъди с Иран какво трябва да направи, за да отмени решенията, които е взел, съобщава „Ройтерс“. Крайният резултат от процедурата може да стигне до възстановяването на санкциите срещу Иран, на основа на предишни резолюции на ООН, заради неспазване на споразумението. Целта обаче не е да бъдат възстановени отново санкциите на ООН, заявиха дипломатите.

В съвместно изявление френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан, германският Хайко Маас и британският Доминик Рааб посочват, че „ЕС даде на Иран ясно да се разбере, че ако не обърне своя курс, няма да имаме друг избор, освен да предприемем действия в рамките на ядреното споразумение, включително чрез Механизмът за решаване на спорове“.

„Вместо да обърне курс си обаче, Иран реши да намали още повече спазването на ядреното споразумение. Поради това не ни остава избор, освен да стартираме Механизмът за разрешаване на спорове, заложен в Съвместният цялостен план за действие“, отбелязват тримата европейски външни министри.

След ликвидирането на генерал Солеймани от САЩ Техеран обяви, че спира да се съобразява с ограниченията за обогатяване на уран. Външният министър на Иран Мохамад Джавад Зариф обаче подчерта, че Техеран е готов да се върне към пълното спазване на ядрената сделка, но „при ефективно изпълнение на реципрочни задължения“ от другите подписали споразумението страни. Очевидно е, че различията се засилват и формалното съществуване на ядрената сделка вече е поставено в опасност.

Сега ЕС ще трябва да уведоми Русия и Китай, както и разбира се Иран, след което ще има 15 дневен срок за разрешаване на различията, който срок може да бъде удължен допълнително при постигането на консенсус. Тримата външни министри обаче подчертаха, че страните им не се присъединяват към САЩ в усилията им за максимален натиск срещу Иран, за да оставят отворена вратата на дипломацията. съгласието между европейските страни – участнички в споразумението обаче изглежда все по-несигурно, тъй като по-рано днес британският премиер Борис Джонсън в интервю заяви, че има нужда ядрената сделка с Иран да бъде заменена с нова – становище, което е по-близко до вижданията на президента на САЩ Донълд Тръмп, който преследва постигане на ново, по-всеобхватно и по-строго споразумение.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!