Александър Кашъмов
На снимката: адвокат Александър Кашъмов, "Достъп до информация"

В специално интервю за ДЕБАТИ.бг адвокат Александър Кашъмов коментира срива на Търговския регистър, който не работи пълноценно вече от почти седмица. По негови думи хвърлянето на оставки не е толкова важно, колкото е от ключово значение да има детайлен доклад от анализ за причините на случилото се. След това вече отговорните за срива трябва да понесат отговорност.

„Много е важно да се анализира от къде тръгнаха техническите проблеми, какво ги създаде и съществува ли механизъм, по който да бъдат предотвратени подобни случки за в бъдеще. Трябва да бъде направена разбира се равносметка на това, което се случи, т.е. имаме ли увреждане на данни и на електронни документи, което е още по-важно, защото това не е просто един информационен масив. Това е масив с електронни документи.”

Кашъмов съобщи, че ако има изчезване или заличаване на информация това може да бъде доказано, но с цената на много време и дълги процедури.

Според адвокат Кашъмов възможна причина за срива на Търговския регистър може да е следствие от промени в законодателството, които задължиха всички юридически лица с нестопанска цел да бъдат записани в него.

„В началото на годината в този регистър се вляха десетки хиляди записи на юридическите лица с нестопанска цел, регистрирани в обществена полза поради изменения в закона. Стои въпросът възможно ли е да било грешно решението да бъдат директно вкарани в тази база данни, без преди това да има подготовка, да има средства, да има техническа обезпеченост на тази реформа?”

Според Кашъмов инвеститорите и представителите на бизнеса трябва да са внимателни при правенето на сделки преди актуалността на Търговския регистър да бъде напълно възстановена.

Цялото интервю с адвокат Александър Кашъмов може да четете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук