затвор, арест

Адвокатите на 20-годишния Кристиян Бойков искат сваляне на обвиненията. По-рано днес Софийска градска прокуратура определи мярка за неотклонение “подписка“ спрямо младия мъж, неправомерно копирал компютърни данни от сървър на Националната агенция по приходите (НАП) и го освободи от ареста.

Кристиян Бойков /снимка: Фейсбук/

„Прекарал е два дни в ареста без да е виновен за нищо, поне така се чувства – компетентните органи ще кажат дали е така”, коментира пред бТВ адв. Любен Казанлиев.

По думите му сега защитата няма да прави големи медийни изяви, за да могат компетентните органи да преценят дали реално има виновен за хакерското нападение на българска територия.

Запитан ще помогне ли Кристиян на разследващите, след като има познания именно по откриването на следи от кибератаки, той каза:

„Трябва да му бъдат свалени обвиненията, да бъде прекратено производството по отношение на него и едва тогава могат компетентните органи да искат съдействие от него, за да се открият такива следи.“

Той е невинен, докато не бъде доказано противното с влязла в сила присъда, той няма нужда да доказва вината си, категоричен беше и работодателят на хакера – Георги Янков. От фирмата са категорични, че няма да приемат и новата формулировка на обвинението, която би предвиждала глоба при доказана вина. Според адвоката то ще му нанесе „прекалено голяма вреда в професионален план в бъдеще“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!