Съдебна палата

С остро обръщение излезе Общото събрание на Софийската адвокатска колегия (САК) днес. Повод са две събития от последните дни.

Първото е включването в правилника за дейността на Народното събрание на разпоредба. Според нея правната комисия ще изслушва на всеки три месеца председателите на върховните съдилища и главния прокурор. Второто е коментарът на премиера в оставка Бойко Борисов по този повод, че

„адвокатите на мутрите ще привикват и мачкат върховните съдии и обвинител №1“.

Първоначалното предложение беше за периодично изслушване само на главния прокурор. По настояване на ДПС и с подкрепата на ГЕРБ и БСП беше прието, че правната комисия ще привиква и председателите на двете върховни съдилища.

Какво се крие зад този трик?

Партиите на протеста настояват главният прокурор да бъде изслушван на всеки три месеца. ГЕРБ, ДПС и БПС прикрепиха към Иван Гешев за изслушване и председателите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС). Видно е от острата реакция в отвореното писмо на софийските адвокати, че предложението е противоконституционно. Така поправката в правилника няма да мине. Трикът ще послужи умело, да за се избегне и законовата промяна за изслушване на главния прокурор в парламентарна зала на всеки 3 месеца.

Писмото има 100% подкрепа

Отвореното писмо е изчетено от зам.-председателя на САК Жана Кисьова и е гласувано от Софийския адвокатски съвет.  То е получило 100% подкрепа от всички присъстващи на Общото събрание.

„С настоящото отворено писмо изразяваме позицията си като български адвокати и членове на Софийски адвокатски съвет относно продължаващото принизяване на адвокатската професия и общност, продължаващото незачитане на Конституцията и законите в страната, потъпкването на правото и независимостта на съдебната система“, настояват столичните адвокати.

Конституцията позволява Иван Гешев да се изслушва

В отвореното писмо се посочва, че изслушването на главния прокурор намира опора в Конституцията (чл.84 от Конституцията предвижда, че Народното събрание може да изслушва и приема и доклади на главния прокурор за дейността на прокуратурата по прилагането на закона, противодействието на престъпността и реализирането на наказателната политика).

Председателите на ВКС и ВАС не подлежат на парламентарен контрол

Над председателите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС) е недопустимо да се упражнява парламентарен контрол. НС може да ги изслушва само при обсъждането и приемането на годишните доклади за дейността на съдилищата.

Защо обвързват адвокатите с престъпни интереси?

САК говори за продължаващо принизяване на адвокатската професия и общност. „Твърдо се противопоставяме на създаването на обществена нагласа за обвързване на адвокатите с престъпни интереси“, заяви колегията.  Поводът отново са думите на премиера в оставка. Според адвокатите внушението, че те целят да мачкат представителите на съда и прокуратурата, е пряко и безогледно посегателство срещу цялата адвокатура.

На адвоката се дължи уважение като на съдия

В отвореното писмо се напомня, че на адвоката се дължи уважение и съдействие като на съдия. Освен това адвокатите, които са станали депутати, не действат в НС като адвокати, а като избраници на народа.

Относно думите на Бойко Борисов се заявява: „Това са поредните общи квалификации на адвокатите, чиято конституционно прогласена мисия е защита на правата на гражданите и юридическите лица. Нещо повече не се отчита простия факт, че колегите адвокати поели обществен ангажимент и длъжност като депутати, са избраници на народа и не действат в качеството си на адвокати в рамките на дейността си като народни представители“.

Нека има все повече юристи в законодателната дейност!

Обръщението завършва със специален призив към Висшия адвокатски съвет (ВАдС): „Приветстваме включването на все повече юристи и адвокати в законотворческата дейност и препоръчваме на Висшия адвокатски съвет да предприеме от името на всички адвокати действия за защита на професионалната им репутация и чест, за ангажиране отговорността на лицата, които петнят репутацията на една цяла общност високо образовани професионалисти“.

Очаква се промяната в правилника за дейността на Народното събрание за изслушване на главния прокурор да отпадне поради противоречията с конституцията на България.

 

 

 

 

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук