Афганистан

Днес е официалният национален празник на Афганистан –  Денят на независимостта. След като талибаните превзеха властта в страната, той придоби друг облик – траурен. Демонстранти против новата власт вече станаха жертва на бойците, а Афганистан може би никога няма да е същият. 

По повод 102-рата годишнина от независимостта на страната от британското управление радикалното движение „Талибан“ издаде декларация. Това съобщи днес в „Туитър“ официалният представител на движението Забихула Муджахид.

Той публикува съобщение с линк към документ, че това е Декларация на Ислямския емират Афганистан“.

„Афганистанците са много горди, че днес страната им е на прага на независимост от американската окупация. Това е божествена благословия, за която всички афганистанци трябва да бъдат благодарни. Трябва да работим в единство и искреност в интерес на ислямската система в нашата страна, както и в името на възстановяването и просперитета на държавата“, се казва в документа.

Това е първият подобен официален документ на талибаните по случай национално събитие, след като те поеха контрола над страната. В нормални времена това щеше да е повод за празнуване, но след като талибаните установиха контрол над страната, националният празник може да стане повод за демонстрации срещу новата власт, отбелязва Ройтерс.

Демонстранти станаха жертви на новата власт

Няколко души са загинали при стрелба и последвал хаос на митинг, организиран по повод Деня на независимостта, предава Reuters, като уточнява, че инцидентът се е случил в град Асадабад, административен център на провинция Конар в източната част на страната.

Част от жертвите са загинали днес от стъпкване, до което се е стигнало, след като тълпата се е разбягала в резултат на стрелбата.

Вчера в град Джелалабад се проведе първият голям протест срещу талибаните. Демонстрантите свалиха талибанското знаме и опитаха да издигнат афганистанския национален флаг на площада. В последствие бойци на ислямисткото движение започнаха да стрелят по тях, убивайки трима и ранявайки над 10 човека.

Афганистан няма да бъде демократична държава

След като движението на талибаните дойде на власт, страната ще живее според законите на Шериата. Това съобщи пред Reuters високопоставен представител на движението Вахидула Хашими.

Той каза още, че върховен лидер на новото правителство ще бъде лидерът на талибаните Хайбатула Ахундзад.

„Няма да има демократична система, тъй като у нас няма основания за това. Няма да обсъждаме от каква политическа система се нуждае Афганистан, тъй като отговорът на този въпрос е ясен. Това са законите на Шериата“, каза източникът.

Върховният лидер на новото правителство вероятно ще бъде лидерът на талибаните Хайбатула Ахундзад. По старшинство той ще стои над ръководителя на съвета, чиято роля ще е сравнима с тази на президента.

Според Reuters лидерът на талибаните понастоящем има трима заместници. Това са лидерът на политическото крило на талибаните Абдул Гани Барадар, полевият командир и лидер на диверсионната група „Хакани“, Сираджудин Хакани, и ръководителят на талибанската военна комисия Моулави Якуб, който е син на основателя на талибаните Мулла Омар.

Припомням, че бившият президент на Афганистан Ашраф Гани получи убежище в Дубай по „хуманитарни съображения. Твърди се, че е изнесъл от страната 169 милиона долара. Самият той отрича това и уверява, че е оставил в родината си активи и поверителни документи.

На фона това, според доклад на ООН по-голямата част от населението на Афганистан живее в условия на крайна бедност, въпреки че от 2002-ра до 2009 година в страната са постъпили над 35 милиона долара само от хуманитарни помощи.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!