Макрон, Меркел, НАТО

Франция и Германия трябваше да очертаят отделни предложения за реформиране на НАТО в сряда, след като президентът Еманюел Макрон изпрати алианса в „мозъчна смърт“, което предизвика бъркотия няколко седмици преди решаващата среща на върха. Френският външен министър Жан-Ив льо Дриан ще използва еднодневна среща с 28-те си колеги от НАТО, за да обясни оценката на Макрон за 70-годишния алианс и да предложи идеи за подобрение.

Макрон заяви в интервю за „Икономист“, цитирано от АФП, че военното нахлуване на Турция в Сирия и непредсказуемостта на САЩ при президента Доналд Тръмп са признаци за провал на стратегическото мислене в НАТО.

Германският външен министър Хайко Маас също ще направи предложение на срещата за създаване на експертна група, председателствана от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, която да засили политическото мислене на съюза.

„НАТО наскоро трябваше да изпита някои стрес тестове – заяви говорител на Маас в Берлин – Искаме да се върне доверието в НАТО. САЩ остават най-важният съюзник на Европа, но също така е ясно, че трябва да развиваме НАТО по-нататък.“

Столтенберг, който ще замине за Париж следващата седмица, за да се изправи лично пред Макрон във връзка с неговите коментари, приветства германското предложение.

„Целта на предложението е да разгледаме как можем да засилим НАТО като платформа за справяне с политическите предизвикателства, пред които сме изправени заедно“, каза той.

Космос, но без звездни войни

Френските служители настояват, че Макрон направи смела и необходима стъпка, като директно изрича истини, които други съюзници предпочитат да замазват.

„Не се опитваме да спечелим конкурс за популярност, но искаме да бъдем чути и разбрани“, каза представител на Париж.

Аргументите на Макрон, че Европа трябва да се опита да осигури собствената си сигурност, без да разчита на САЩ, предизвикаха гняв от страна на източноевропейските съюзници, които се чувстват пряко застрашени от Русия.

Извън политическата борба, външните министри ще подготвят дневния ред за срещата на върха през следващия месец в Лондон, като изградят поредица от съобщения, за да придадат положителен блясък на събранието. Те също така се надяват, че някои привличащи вниманието действия ще умилостивят променящия се непрекъснато американски президент, който ще пристигне на срещата на върха под сянката от изслушвания за импийчмънт у дома.

Министрите са готови официално да определят космоса като област на конфликт – наред със сушата, морето, въздуха и киберсферата – въпреки че Столтенберг настоява НАТО да не „въоръжава“ космоса.

Те също ще подпишат доклад за Китай, съдържащ 24 различни области, по които съюзниците могат да работят, въпреки че документът няма да бъде публично достояние.

Макар Китай се намира много извън традиционната европейско-атлантическа сфера на НАТО, Столтенберг заяви, че нарастващата роля на Пекин като основна военна сила и сериозните инвестиции в нови технологии за отбрана имат отражение върху сигурността на съюза.

Министрите ще приемат и нов план за възпиране на хибридните военни атаки и друг за осигуряване на сигурността на енергийните доставки.

Проблемът на Тръмп – европейските разходи за отбрана – също ще присъства силно в Лондон.

НАТО се надява, че обявеното от Германия миналата седмица стимулиране на военните й разходи ще се реализира по някакъв начин, за да се отърве от повторение на срещата на върха в Брюксел през 2018 г., когато Тръмп публично смъмри Ангела Меркел, че не прави достатъчно за отбраната.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!