македонският език

България блокира дискусиите между министрите на ЕС относно кандидатурата на Северна Македония ден преди крачка в присъединяването й блока, като София поиска Скопие да пренапише своите учебници по история, за да подчертае българските корени, пише АФП в своя публикация по темата.

Медията цитира германският министър по европейските въпроси Михаел Рот, изказвайки се от името на мандата на страната си в ротационното председателство на ЕС, който заяви на медийна конференция, че „има някои отворени въпроси от българска гледна точка, които трябва да бъдат изяснени“.

Той и европейските му колеги обсъждаха в продължение на близо осем часа чрез видеоконференция редица въпроси, които включваха целта на Европейския съюз за разширяване към Западните Балкани, включително Северна Македония и Албания.

АФП цитира и думите на българския външен министър Екатерина Захариева пред журналисти, че страната е готова да започне преговори с Албания, но не и със Северна Македония.

„България на този етап не може да подкрепи преговорна рамка с РС Македония и в тази връзка провеждането на първата междуправителствена конференция. Предложеният за приемане проект не отразява българските искания и не може да бъде подкрепен в настоящия си вид“, каза тя.

Заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович все пак изрази надежда, че „ние сме на финалната права“ относно рамките, които поставят кандидатурите на тези две страни в правилната посока, след като и двете извършиха реформи, за да бъдат разглеждани като кандидат-членове.

Но Рот призна, че двете препятствия, поставени от България по време на срещата, означават, че усилията на Германия този въпрос да бъде приключен до края на годината, ще се провалят.

„Като се имат предвид препъникамъните, почувствахме, че сега не е моментът да отнесем рамките за присъединяване към срещата на върха на лидерите на ЕС“, каза Рот. Вместо това „ние действаме като посредници“ заедно с Европейската комисия, за да се опитаме да „изработим разумна позиция“, каза той.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!