Маските в крайна сметка не са излишни Снимка: Pixabay

Във Великобритания може да има до 66 000 смъртни случая от COVID-19 по време на първата вълна от настоящата пандемия, твърди ново изследване, което сочи развитието на пандемията на Острова като най-смъртоносната в Европа. Моделирането, проведено от Института за здравни изследвания и оценка (IHME) в Училището по медицина на Университета във Вашингтон, показа, че приблизително 151 680 души вероятно ще умрат от вируса в Европа, съобщава АФП.

Макар историята на коронавируса да започна в Китай и първоначално беше съсредоточен в Източна Азия, сега Световната здравна организация казва, че пандемията е съсредоточена в Западна Европа, като Испания, Италия и Франция бележат опустошителни като брой случаи на смърт.

Повечето европейски държави са въвели строги мерки за социално дистанциране, за да се опитат да спрат разпространението на вируса.

Над 5000 души са загинали от COVID-19 във Великобритания – по-малко, отколкото в Испания, Италия или Франция. Британската епидемия обаче изостава от останалата част на континента с няколко дни и траекторията на смъртните случаи е вече по-стръмна от тази на другите държави.

Използвайки местни и международни данни за броя на случаите, както и анализа на смъртността по възрасти от Италия, Китай и САЩ, екипът на IHME моделира очакваната смъртност за всяка страна. Ключово съображение беше легловия капацитет за интензивно лечение на отделните държави.

Прогнозирано беше, че Великобритания може да преживее 66 000 смъртни случая от COVID-19 до юли – много повече от Италия, следващата най-силно засегната, с около 20 000.

Следват Испания и Франция, съответно с 19 000 и 15 000 прогнозирани смъртни случаи.

 „Изглежда, че броят на смъртните случаи ще надхвърли прогнозите ни за САЩ“ – каза директорът на IHME Кристофър Мъри..

В неделя институтът прогнозира малко над 80 000 смъртни случая от COVID-19 в САЩ по време на първата вълна на пандемията.

Моделирането предполага, че огнищата в Италия и Испания, където стотици смъртни случаи се отчитат ежедневно в продължение на седмици, може да са преминали своя пик. Ежедневните смъртни случаи в двете страни намаляват от няколко дни. Но Британия вероятно е отдалечена със седмици от справянето със смъртните случаи, тъй като капацитетът й за интензивно лечение е препълнен.

Върховото търсене бе прогнозирано за над 100 000 болнични легла спрямо 17 765 налични в момента.

„Пикът за Европа като цяло се очаква през третата седмица на април“, каза Мъри

Нещата все още може да се влошат

Премиерът Борис Джонсън, който в момента се намира на интензивно лечение от COVID-19, беше подложен на критики заради бавния отговор на правителството си срещу пандемията. Британия вече има строги мерки за социално дистанциране, но тя се въздържа от прилагането им, дори когато пандемията нарасна в Европа.

Моделите на IHME включват прогнозирания ефект от социалното дистанциране и Мъри заяви, че е жизненоважно мерките да не се облекчават твърде внезапно, след като страните преминат своя пик на смъртност.

„Недвусмислено е очевидно, че социалното дистанциране може, когато е добре приложено и поддържано, да контролира епидемията, което води до намаляване на смъртността“, каза Мъри.

По думите му „траекторията на всяка нация ще се промени – и драстично за по-лошо – ако хората отпуснат социалното дистанциране или облекчат други предпазни мерки“.

 

Заб: Заглавието е на „Дебати.бг“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!