Акад. Николай Денков правителство
На снимката: Акад. Николай Денков

Трябва да седнем заедно на масата (с Мария Габриел, б.а:), за да видим кое е реалистично. Кабинетът не трябва да е самоцел. Залогът е изключително важен. Това заяви кандидатът за премиер от ПП-ДБ акад. Николай Денков.

Той посочи, че на първо място най-важни са принципите и след това имената на министрите в проектокабинета.

„Ако мислим в посока експертен кабинет, за мен би било неприемливо да се появят едни експерти, за които никой няма да носи отговорност и които ще се подчиняват на външни фактори. Има и друга опасност и това е зад някои министри да стоят икономически интереси“, обясни акад. Денков пред Би Ти Ви.

И подчерта, че за него е важно, ако има експертно правителство, то да бъде приемливо както за него, така и за Мария Габриел.

„Не е важно кой е предложил един или друг човек, важно е той да си разбира от работата. Трябва да видим дали хората могат да си вършат работата. Важно е да дефинираме дали говорим за експертен кабинет, или вървим към по-балансиран политически кабинет. Но трябва да минем през решение на нашите съвети, защото това е промяна в мандата. Има различни варианти, затова трябва да се види кой вариант е приемлив за нашата страна“, разясни още номинираният за премиер от ПП-ДБ.

Относно поведението на президента Радев при връчването на втория мандат акад. Денков призна, че е останал изненадан.

„Не считам, че е негова работа да казва дали да изпълняваме мандата. Това не беше редно. Той няма право да казва, че този мандат няма право да се изпълнява. Аз не съм служебен министър, за да ми казва какво да правя“, посочи Николай Денков.

Той увери, че навремето, когато е бил три пъти служебен министър, никога не е имал конфликт с Румен Радев и е имал свободата сам да подбира екипа си.

„В момента, в който се оказа, че можем да направим проевропейско правителство, всички се активизираха. Изявата на президента много добре се вписа в цялата тази картина“, добави Денков.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук