Евгений Кънев
На снимката: Евгений Кънев

Последното социологическо изследване на Тренд показва много тревожни тенденции на ръст и консолидация на вота, който не иска България да бъде част от Европа. Освен Възраждане, които надминават БСП, с учудващо висок резултат за нова партия – по-голям от този на ДБ – е партията на Янев с около близо 8%.

На практика двете партии имат колкото водещата партия ПП, а заедно с БСП в Блок биха били първа политическа сила.

Случайно или не, но това изследване освен че пак подарява на ГЕРБ първо място с леко увеличен резултат, повдига “акциите му” като “щит на евроатлантизма”. Парадоксът е, че България трябва да разчита на клептокрацията за неговото спасяване.

Ясно е, че всички партии в управляващата коалиция губят, но по различни причини.

Най-много губи като влияние ПП по три причини.

Първо, заради трудното управление на тежката криза, за което нямат нужната политическа подкрепа – въпреки заявените нови мерки.

Второ – и най-важно, губят, защото имат ужасна или на практика нямат никаква комуникационна стратегия. Посланията са само от двете водещи лица, но те не могат да затапят водопада от критики на всички съсловия около старата власт, които получават непропорционално по-често публичната трибуна: ГЕРБ, ДПС и Възраждане в Парламента вият в един хор; на него пригласят браншови и работодателски организации, техните работници са докарани на протест, медиите раздухват истерии за газа, цените, инфлацията и т.н.

Асен Василев, Кирил Петков – ако не спечелите медийната битка ще загубите властта!

И трето, сега ПП бере горчивите плодове на привличане на русофилската и левичарска маса под сянката на президентския юмрук. И когато се наложи да заемат твърда геополитическа позиция – загубиха тази маса, която наду процентите на Янев.

БСП и ДБ губят, защото се намират заедно в коалиция с непримирими позиции, като компромисите, които се налагат и проблемите на управлението не позволяват на БСП да си задържи електората, а ДБ да го разшири.

ИТН са катастрофа – партия без идеологическа физиономия, с постоянни скандали за постове и претенции далеч надхвърлящи политическата им тежест, но сриващи подкрепата им до електоралната граница.

И все пак решението не са нови избори – а опит да намерят Общо кратно срещу външната заплаха, която е на практика вътрешна – консолидация на корупционния вот под различна идеологическа окраска, но с обща цел – запазване на привилегиите и корупционния управленски модел в полза на Русия.

Затова битката с корупцията е битката за депутинизация на България.

Утре е най-важната битка – за прокуратурата.

Текстът е от Фейсбук профила на Евгений Кънев.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук