Кирил Петков
На снимката: Кирил Петков

Диалогът е възстановен и се наблюдава значително подобрение на взаимоотношенията между премиера Кирил Петков и организациите на превозвачите, след като беше проведен 3-часов диалог. Протест все пак ще има, но като реверанс към правителството, което е поело ангажимента да работи по проблемите на превозвачите, той ще бъде мирен.

Кирил Петков се извини за това, че на предишната среща се стигна до конфронтация, след която той посочи вратата на превозвачите, а Магдалена Милтенова от Конфедерацията на превозвачите благодари на Петков за извинението му и съответно също се извини, ако по някакъв начин са провокирали тази негова реплика.

Припомняме, че на предишната среща по думи на регионалния министър премиерът е бил прекъсван многократно от страна на превозвачите, като в крайна сметка Петков им е казал, че ако желаят, могат да си тръгнат по всяко време. Впоследствие се оказа, че по време на срещата е направен и таен запис, който беше разпространен по медиите. Това беше индикатор за желанието на превозвачите по-скоро за провокация, отколкото за решение на проблемите. Седмица по-късно настройката е променена.

„Излизаме от тази среща с идеята, че всички сме в една лодка и ако искаме България да просперира диалогът трябва да се спазва от всички страни и уважението да е взаимно. Поехме ангажименти тази седмица министър Караджов ще направи работна среща за детайлите по тол системата, а министър Събев обяви, че ще е с отворени врати за допълнителни срещи по другите теми”, добави Петков.

Петков заяви, че се премахва акцизът на природния газ, втечнения нефтен газ и метана, за най-малките превозвачи вдигането на ДДС е 100 000, ставката за газ и метан ще е 9%.

„Говорихме за биодобавката, имаме предложения за по-ниски цени, превозвачите помолиха да я видим дали структурно може да се направи нещо, каза Петков. Поех ангажимента, че ще да балансираме, ще видим дали има вариант структурно за промяна в сегашното съотношение в горивата. Поех ангажимент да говоря в Европейския съвет за това дали е възможно да се намали акцизът на горивата, защото министър Василев каза, че това е решение на ниво Европа и не е възможно да се случи. Но в следващия съвет поех ангажимент да попитам дали това е възможно, каза Петков.

Той подчерта, че са възстановили диалога, но им предстои много работа.

Магдалена Милтенова от Конфедерацията на превозвачите заяви, че диалогът е възстановен, но протест ще има, тъй като няма поети конкретни ангажименти.

„Ще продължим да работим в работни групи. Надявам се да постигнем положителни резултати, ще дадем срок за решаване на тези проблеми. Благодаря за конструктивния диалог, но ние очакваме решение на нашите проблеми.”

Милтенова заяви, че протестът утре ще започне в 9 ч., а до 17 ч. ще бъдат преустановени превозите по установените места.

„Няма да бъдем допуснати до центъра с камионите и автобусите, но ние каним премиера Петков, министрите Караджов и Събев да дойдат на нашия протест”, заяви още Милтенова.

Петков добави, че протестът ще е мирен и няма да затруднява останалите граждани. Промяната няма да стане през лозунги и опозиции, а през съвместна работа, добави още Петков.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук