У НАС:

СОФИЯ. Дом на Европа, 14.30 ч. Публичен дебат „България по пътя към еврото“ с участието на Валдис Домбровскис, заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ по въпросите на еврото и социалния диалог, финансовата стабилност, финансовите услуги и съюза на капиталовите пазари. В дискусията ще се включат също министърът на финансите Владислав Горанов, българският евродепутат Ева Майдел и Иван Шрамко, бивш гуверньор на Словашката национална банка. Участниците ще имат възможност да задават въпроси относно ползите от приемането на единната европейска валута, критериите за членство в еврозоната, допълнителните изисквания към България и други.

Стартира първият прием на заявления по мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя” от новата Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор за периода 2019-2023 г. /до 8 февруари/. По време на първия прием ще бъдат приемани и обработвани единствено заявления за финансиране по мярката, които са с краен срок за изпълнение на дейностите през финансови 2019 и 2020 г. Целта на подпомагането е повишаването на конкурентоспособността на винопроизводителите.

Краен срок за регистрация в електронна платформа на МОН на училищата и на физическите и юридически лица, които предлагат занимания по интереси на учениците. Тя е достъпна на следния адрес: https://class.mon.bg/. Промените в наредбите за приобщаващото образование и за финансирането на институциите предвиждат заниманията да се организират в съответствие с желанието на учениците и със съгласието на родителите, както и според спецификата на дейностите и възможностите на училището. Въвеждат се и нови регламенти, свързани със заниманията по интереси и финансирането им в държавните и общинските училища със средства от бюджета.

БАЛЧИК. Община Балчик. Отваряне на офертите за участие в проекта „Синергия на природата и културата – потенциал за развитие на трансграничния регион“, по който ще бъде благоустроена крайбрежната алея, която свързва архитектурно-парковия комплекс „Двореца“ с културно-информационния център „Мелницата“. Финансирането от 1 246 721 лв. е осигурено по Програмата за трансгранично сътрудничество „Interreg V-A Румъния – България 2014-2020 г.“ В рамките на проекта, заедно с реконструкцията на настилката, ще бъде изградена и нова велоалея край брега. В отделните участъци ще бъдат положени гранитни плочи и асфалтобетонова настилка, ще бъдат възстановени предпазни и отводнителни съоръжения по алеята.

ПЛОВДИВ. Международен панаир. Откриване на 8-ия Европейски форум за социално предприемачество на тема: „Екосистемата на социалното предприемачество“ /до 30/. Съорганизатори са Министерството на икономиката и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия. За първи път Европейският форум ще разшири своето изложение с представители на български малки и средни предприятия и на него се очаква да участват повече от 100 социални предприемачи от страната, над 35 чуждестранни участници, 10 големи предприятия, представящи своята корпоративна социална отговорност, и 30 микро, малки и средни предприятия от България.

ПЛОВДИВ. Градска художествена галерия. Представяне на двуезичен каталог, специално подготвен за ретроспективната изложба „Необозримо за Кольо К.“ на художника Кольо Карамфилов (1963-2014)/ до 30/. Част от програмата на проекта Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Изложбата включва близо 90 платна от различни периоди в артистичния живот на художника Кольо Карамфилов, предоставени специално за изложбата от галеристи, частни колекционери и негови приятели. Куратор е проф. Галина Лардева.

ПО СВЕТА

ДЕН ЗА ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ. Годишнина от подписването /1981/ на Конвенция №108 за защита на лицата при автоматизирана обработка на личните данни на Съвета на Европа.

ГЪРЦИЯ. Протест на гръцки фермери, които ще изкарат тракторите си по националните пътища, за да протестират срещу въздействието на мерките за строги икономии върху доходите им. Те настояват за данъчни облекчения, възстановяване на отменените им обезщетения и защита за задлъжнелите собственици.

БЕРЛИН. ГЕРМАНИЯ. Церемония за връчването на наградата „Фулбрайт“ на федералния канцлер на Германия Ангела Меркел. На 18 декември 2018 г. базираната във Вашингтон, САЩ, асоциация „Фулбрайт“ обявява, че нейната награда за международно разбирателство за 2018 година ще бъде присъдена на Ангела Меркел за „нейното забележително, състрадателно лидерство и за силния й ангажимент за взаимно разбирателство, международно сътрудничество и мир“.

РУСИЯ – САЩ. Краен срок за американските инвеститори да приключат сделките си с руската компания „Русал“ и руския холдинг „Ен+“ на бизнесмена Олег Дерипаска, както и да се освободят от акциите и дълговите книжа на дружествата.

3 години от подписването /2016/ на споразумение за увеличаване прозрачността относно предоставяните данъчни облекчения на мултинационалните корпорации. Участват страни от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

ВИЕНА. АВСТРИЯ. Аукционна къща „Доротеум“. Търг, на който ще бъде предложен портрет на княз Батенберг. Той представя българския княз в цял ръст, с униформа и медали и ще участва в наддаването, като началната му цена е между 12 000 и 15 000 евро. Портретът е с позлатена резбована дървена рамка с корона, скиптър и императорско кълбо. Платното е с размери 157 х 100 см, рисувано е с маслени бои през 1881 година и е дело на художника Карл Дилиц. В наддаването ще участват и княжески регалии и дарове за възкачването на Александър I Батенберг на българския престол – два сребърни подноса и един посребрен.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук