Красен Кралев
На снимката: министърът на спорта Красен Кралев

Няма нужда от толкова много висшисти, колкото от хора със средно специално образование. Това заяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев по време на конференцията „Развий потенциала си в България“, която се провежда във Варна.

„В България няма достатъчно специалисти в сектори, които да удовлетворят потребностите на инвеститорите. Няма нужда от толкова много висшисти, колкото от хора със средно специално образование. Например – един завод за автомобили има нужда от поне 5000 квалифицирани кадри, които в момента обаче липсват“, посочи Кралев, цитиран от пресслужбата на ММС.

България няма собствена автомобилна индустрия и затова едва ли разполагаме с автомобилостроителни предприятия с подобен мащаб. Нашата страна е част от т. нар. „верига на производството“, като у нас има изнесени редица спомагетелни дейности. През последните 3-4 години протича революция в автомобилостротелната индустрия по посока на екологчни, електрически двигатели. А това означава, че голяма част от предприятията, които произвеждат части за двигатели с вътрешно горене, ще трябва да променят коренно стратегията си. Наскоро в Благоевградско бяха освободени 1400 работници от завод, който беше подизпълнител на BMW, поради спад в поръчките.

Без да спорим с министъра решихме да потърсим и малко статистически данни за това къде стои България по брой на висшистите спрямо останалите държави от ЕС и ги намерихме в изследване на Евростат. Всъщност, делът на българите с висше образование между 30 и 34 г. е по-нисък от средният за Европейският съюз, където той е 39.9%. В България е 32.8%, показват данни на Евростат за 2017.

От хората до 54 години 29% са с висше образование. С този показател сме равни на Германия, но отстъпваме значително от средното европейско равнище (данните за България включват и полувисшето образование, бел.авт.). Така че, висшистите, които не искат да работят в заводите не са причина за това да не сме Германия на Балканите.
В по-горната възраст – над 54 години висшистите ни са 21% (с полувисшето образование).

На първо място  по образованост в света (според ЮНЕСКО) е Япония, където 80% от младежите учат висше образование. САЩ също са в челото и изпреварват европейските държави без скандинавските. Това са едни от най-разитите държави в света, изграждащи икономика, основана на знание.

В тази модерна икономика не се търсят ниско квалифицирани и ниско платени работници, защото еднообразните трудоемки и опасни дейности се извършват от роботи. Поколението на милениълите, което сега е на пазара на труда, се стреми към собствен бизнес и не иска да работи на 8-часов работен ден в офис. Дума да не става – в производството. Времената на работниците с червени потници, отминаха в края на 80-те…Не знам защо управляващите си мислят, че с послания от типа „търсим ниско квалифицирани кадри“, ще накарат хората, учили и поработили на запад да се върнат.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук