Цените на петрола и златото продължават своя ръст и в понеделник на фона на ескалацията на напрежението в Близкия изток, което предизвика тревоги за прекъсването на световните доставки на петрол и принуди инвеститорите да се насочат към по-безопасни инвестиции.

Суровият петрол Брент се покачи до над 70 долара за барел – ръст с 2% в цената му.

Цените на петрола скочиха над 4% от петък досега, след като в петък САЩ убиха лидера на иранските сили Касем Сюлеймани при въздушна атака близо до летището в Багдад. Държавният департамент на САЩ заяви, че има „повишен риск” от ракетни атаки в близост до военни бази и енергийни обекти на Саудитска Арабия.

В неделя Иран заяви, че повече няма да се придържа към ядреното споразумение от 2015г. и добави, че „със САЩ ще си уредят сметките”.

Междувременно, цената на златото достигна най-високите си стойности от 7 години насам, тъй като опасенията от геополитическо напрежение в Близкия изток предизвикаха търсенето на благородни метали, които се разглеждат като по-безопасна инвестиция по време на финансова несигурност.

1 унция се търгува за 1 579,55 долара, което е ръст с 1,5%.

В неделя правителството на Ирак призова американските и други чуждестранни войски да напуснат страната, засилвайки опасенията от разрастващ се конфликт в Близкия изток, който може да прекъсне доставките на петрол от региона.

Междувременно президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши с „голямо отмъщение” Иран, ако Техеран започне да търси мъст заради смъртта на Сюлеймани.

„Убийството на иранския генерал Касем Сюлеймани ще предизвика дълъг цикъл на регионална ескалация на напрежението, със значителни рискове за американските активи и енергийната инфраструктура в Близкия изток”, каза в изявление анализаторът на Евразия Груп Айхам Камел.

„Но рискът от конфликт е реален. Той ще включва значителни ирански атаки срещу енергийните цели в Персийския залив и директни морски сблъсъци между САЩ и Иран.”

Нарастващото напрежение между САЩ и Иран вече доведе до безпрецедентни смущения в производството на петрол в Близкия изток, което представлява почти половината от световната нефтена продукция.

Миналата година Вашингтон обвини Техеран в саботажни атаки над петролни танкери, както и за ракетното нападение над петролни рафинерии в Саудитска Арабия през есента, което доведе до най-дългото еднократно спиране на доставките в историята на индустрията.

Борсите в Азия изпаднаха в смут в понеделник, тъй като инвеститорите започнаха да търсят по-стабилни инвестиции.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!