Снимка: Уол стрийт джърнал

Иранските ракетни сили са приведени в състояние на готовност, съобщиха американски медии, като се позоваха на висш служител в разузнаването на САЩ.

„Очевидно е, че те са в голяма степен на готовност. Това бойна готовност ли е – настъпателна или отбранителна? Все още не е възможно да се определи“, заявил източникът, без да предостави никакви подробности, но добави, че Съединените щати следят отблизо развитието на ситуацията.

В нощта на 3 януари САЩ проведоха операция в района на международното летище в Багдад срещу главнокомандващия корпуса „Ал Кудс“ ген. Касем Сюлеймани и заместник-началника на иракските шиитски милиции Абу Махди ал Мухандис, които Вашингтон смята за замесени в организирането на атаката срещу американското посолство в Багдад на 31 декември 2019 г. Генерал Сюлеймани беше убит при нападението и Техеран се закани да отвърне на удара, въпреки че всъщност атаката срещу генерала идва след няколко негови акции, които досега не получиха ответ.

Иран разполага с гама от ракети собствено производство, които теоретично биха могли да опитат удар по американска флотска групировка в Персийския залив или по цели на територията на Ирак. Второто не изглежда твърде вероятно, ако има риск от иракски цивилни жертви, защото Иран ще се опита да запази добри отношения със съседа си, където влиянието му расте. Ако иранските ракети ударят само американци, ракетна атака не може да се изключи като възможен ответ. Поддържани от Техеран групировки също едва ли ще се съобразят с каквито и да е ограничения и може да проведат терористични атаки, включващи ракети. Ефективността на иранските средства за прецизни удари обаче се поставя под въпрос от много анализатори, тъй като Техеран има нвика да преувеличава способностите на оръжията, които разработва.

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей обеща да отмъсти на САЩ за смъртта на Сюлеймани. Президентът на САЩ Доналд Тръмп обеща да нанесе „бърз и мощен удар“ по 52 цели в Иран, ако американски обекти бъдат нападнати.

Световната общност призова за сдържаност на САЩ и Иран.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!