Сирийските сили превзеха части от стратегически град, който досега беше под контрола на бунтовниците. Турция обаче категорично заяви, че ще продължи да отблъсква армията на режима на Башар Асад.

Турция и Русия, които са по-близо от всякога до директен сблъсък в Сирия, не спират да си разменят заплахи. Турските сили дори успяха да свалят два военни самолета  и удари военно летище.

Гърция, граница, бежанци, Турция

Един милион души са били изселени от Идлиб от декември. Тези хора се отправиха към турската граница, което, според ООН, може да се окаже най-тежката хуманитарна криза от началото на 9-годишната гражданска война в Сирия.

Гърция, граница, бежанци, Турция

Президентът на Турция Реджеп Ердоган заяви, че се надява да се разбере с руския си колега Владимир Путин за прекратяване на огъня в северозападната част на Сирия. Двамата ще се срещнат тази седмица.

„Ще отида в Москва в четвъртък, за да обсъдим събитията в Сирия”, заяви Ердоган пред членовете на неговата партия.

Гърция, граница, бежанци, Турция

„Надявам се, че Путин ще вземе нужните мерки, ще прекрати огъня и ще намерим решение на тази криза”, каза още Ердоган.

КЛЮЧОВИЯТ ГРАД

Сблъсъците между сирийските правителствени сили и бунтовниците продължават и в момента в северозападния стратегически град Саракеб в провинция Идлиб, на фона на сериозна руска бомбардировка.

В понеделник сирийските държавни медии SANA заявиха, че правителствените сили са изгубили контрола над града от бунтовниците и обещаха да се „изправят срещу яростната турска агресия“.

Сирийските сили, подкрепени от Русия, влязоха в Саракеб поеха контрола над града на 8 февруари, но миналата седмица подкрепяните от Турция въоръжени опозиционни групи успяха да си го възстановят.

Според кореспондент на SANA, правителствените сили са влезли в Саракеб в понеделник, „след като водиха ожесточени битки срещу терористичните организации, подкрепени от турския режим“.

Кореспондентът на Ал Джазира в Идлиб, Адам ал Хусам, заяви, че уличните битки в Саракеб продължават, като никоя от страните не може да задържи града решително.
„Ситуацията е много нестабилна“, каза Ал Хусам, говорейки от близкия град Биниш. „Бунтовническите групировки контролират западната зона на Саракеб и не могат да стигнат до района от източната страна, известен като индустриалната зона, където сирийските правителствени сили са установили контрол.“

Саракеб се намира на кръстопътя на жизненоважните магистрали М5 и М4, първата от които свързва столицата Дамаск с икономическия център Алепо. Втората магистрала свързва Алепо с крайбрежния град на Асад Латакия.

И двата маршрута се считат за важни търговски пътища и съгласно споразумението от 2018 г. в Сочи, те не трябваше да бъдат обекти на военна.

Освен това трябваше да се осъществят и съвместни патрули по магистралите от Русия и Турция, с цел да се позволи търговския обмен.

Пълният контрол върху магистралите от страна на правителствени сили или бунтовниците може да измести динамиката на конфликта в тяхна полза.
Превземането на Саракеб ще означава, че който владее магистралите, ще „командва парата”, коментират експерти.

Поради тази причина сирийският режим през последните няколко седмици превзе по-голямата част от магистралата М5 между Дамаск и Алепо и се опита да превземе М4, която стига чак до Латакия.

Освен това, който владее магистралите, ще има предимство и от политическа гледна точка, тъй като ще бъде незаобиколим фактор, следователно другата страна ще бъде принудена да се съобрази с неговите условия.

Експертите казват, че военните успехи на сирийската армия в Саракеб са в резултат на две промени: първата се отнася до „мобилизирането на силите на режима от други райони, за да се съсредоточат върху военните действия в Саракеб“, а втората се дължи на това, че Русия осигурява въздушна подкрепа.

За по-малко от месец контролът в Саракеб се сменя два пъти. Това отразява значението му като врата към контролирания от правителството град Алепо (на север) и към контролирания от бунтовниците град Идлиб (на запад).

Турция, която подкрепя бунтовниците, воюващи срещу Асад в гражданската война в Сирия, засили намесата си в конфликта, в отговор на убийството на 34 турски войници в Идлиб миналата седмица – най-смъртоносният удар срещу турската армия от десетилетия.

Хиляди турски войници са в Идлиб, където обаче се „сблъскаха” с руската армия, подкрепяща режима на Асад.

„Целта ни не е да се изправяме срещу Русия. Единствената ни цел е да спрем клането, извършвано от сирийския режим и разселването на цивилни лица”, каза в неделя турският министър на отбраната.

Досега турската армия е унищожила 8 вертолета, десетки танкове и пет системи за противовъздушна отбрана.

Русия, от своя страна, каза, че не може да гарантира сигурността на турските самолети, летящи над Сирия. А Дамаск заяви, че затваря въздушното пространство над Идлиб.

БЕЖАНСКАТА КРИЗА

Въпреки различните си позиции днес, Турция и Русия са си сътрудничили тясно в миналото. През 2018г. те постигнаха споразумение, след което Анкара изгради 12 военни наблюдателни пункта в Идлиб, където живеят повече от три милиона души. Целта на тези военни обекти бе да се предотврати офанзивата на сирийското правителство.

Гърция, граница, бежанци, Турция

Миналият месец Ердоган многократно предупреди, че Турция ще изтласка сирийските правителствени сили от своите военни наблюдателни пунктове в Идлиб.

Конфронтацията в Сирия предизвика сериозни притеснения за нова бежанска криза, подобна на тази от 2015г., когато милиони мигранти тръгнаха към Европа.

Гърция, граница, бежанци, Турция

В Турция има повече 3,6 милиона бежанци, а властите казват, че не могат да поемат повече.

Броят на бежанците по европейските граници вече значително се увеличи, след като Ердоган, който се стреми да окаже натиск върху Европейския съюз, заяви, че страната му е „отворила вратите към Европа”.

Гърция, граница, бежанци, Турция

„ЕС трябва да спазва обещанията си“, каза Ердоган, като се позова на споразумението от 2016 г. с Брюксел за спиране на потока от бежанци, в замяна на милиарди евро финансова помощ.

Гърция, граница, бежанци, Турция
Гърция заяви в неделя, че е блокирала близо 10 000 сирийски бежанци на границата си с Турция.

Около 13 000 бежанци са се събрали на границата между Турция и Гърция, включително семейства с малки деца, които прекараха нощта в студа, съобщи Международната организация за миграция.

Гърция, граница, бежанци, Турция

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!