Шарли Ебдо

Убийствата в редакцията на френското списание „Шарли Ебдо“ не са еднократен акт и е възможно пак да се случат, предупреди джихадистката група Ал Кайда. С това групировката за пореден път заплаши журналистите във френския сатиричен седмичник, който публикува отново карикатури на пророка Мохамед.

Поводът бе да се припомни случилото се през януари 2015 година докато тече съдебния процес.

Припомняйки нападенията на джихадистите в редакцията на изданието през 2015 г., когато бяха убити 12 души, вестникът припомни карикатурите, ядосали джихадистите. А това отново го превърна в цел за нападения.

Повторния печат на шаржовете на пророка бе одобрено лично от френския президент Еманюел Макрон.

„Ако свободата ви на изразяване не зачита никакви ограничения, то се подгответе да се изправите пред нас“, предупреждава джихадистката организация в свое изявление, публикувано на 11 септември – годишнината от атаките срещу САЩ през септември 2001 г.

В съдебния процес са подсъдими 14 души са подсъдими, – трима от които задочно. Те са обвинени в различна степен на помагателство на братята Шериф и Саид Куаши – преките извършители на убийствата на 17 души на 7 януари 2015 г.

Братята Куаши убиха 11 души при нападение срещу редакцията на изданието. При бягството си убиха и полицай.

На следващия ден техен сподвижник, лежал с единия от братята в затвора, убива общинска полицайка близо до Париж, а ден по-късно убива и четирима евреи по време на заложническа драма в магазин и източен Париж. При полицейското разследване бяха ликвидирани трима джихадисти.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!